Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Botniabanan

Rekordmånga viltolyckor på Botniabanan

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 16.29
Kräver viltstängsel längs Botniabanan
(1:18 min)

Efter ett halvårs trafik på Botniabanan med rekordmånga viltolyckor vill nu Norrtåg att viltstängsel byggs. Men det skulle inte vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt Trafikverket.

Norrtåg har velat att Trafikverket som är ansvariga för banan ska sätta upp viltstängsel för att hålla vilt från banorna, men det är inte något man brukar göra enligt Ola Nilsson, informatör på Trafikverket.

– På vägar bygger man ibland stängsel för att det är farligt för bilar att krocka med älgar men det finns ingen trafiksäkerhetsaspekt när det gäller tåg så det anses inte samhällsekonomiskt lönsamt att bygga viltstängsel, säger Ola Nilsson.

Eftersom Botniabanan byggts för höghastighetståg så fick den inte fick luta för mycket, därför har banan bitvis fått skära ner djupt i åsar med följd av branta väggar där vilt inte kan ta sig upp. Redan i höstas innan trafiken ens startat såg naturintresserade Tommy Hällström boende i Offer i Kramfors kommun problemen tydligt, han förutspådde många viltolyckor och nu med resultat på hand har han bara en sak att säga:

– Vad var det jag sa, som man brukar säga. Det är jättemycket älg som går här och det är jättelånga slänter, de är väl 60-70 meter och sen är det 30 meter ner till järnvägen, så vad gör de -- de går väl där det är lättast. Och så komma de här i 200 – vad blir det? Köttfärs!

– Det förekommer att man kör på älgar och för det mesta händer det inte särskilt mycket, det skickar ut felavhjälpare som flyttar på kadavret. Det kan bli skador på loket men det är aldrig någon fara för vare sig lokförare eller resenärer, säger Ola Nilsson, informatör på Trafikverket.

Det finns inga stängsel söder om Husum, norrut från någon mil söder om länsgränsen och uppåt finns däremot en del stängsel men de är uppsatta för rennäringens skull eftersom rennäringen är lagstadgat riksintressant, inget krav finns däremot att skydda vilt enligt Ola Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".