Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Städvillkor

Bidrag för att anställa kritiseras

Publicerat fredag 18 mars 2011 kl 05.30
Stöd för nystartsjobb kritiseras
(1:46 min)
1 av 2
Urban Liljeström är kritisk till hur bidrag påverkar konkurrensen inom städbranchen Foto: Inga Korsbäck/SR
2 av 2

Instegsjobb och nystartsjobb snedvrider konkurrensen inom städbranschen. Företaget Mac Maggie's i Umeå är kritisk till hur arbetsgivarstöden påverkar villkoren i en redan tuff bransch.

Städföretag som har många anställda med olika bidrag konkurrerar inte på lika villkor, det tycker Urban Liljeström delägare till Mac Maggie's.

– Det är många nya aktörer som slår sig in på marknaden med att sänka priserna. Sedan är det företag som inte har lönekostnader och som har svart arbetskraft och även de som systematiskt utnyttjar bidrag som nystartsjobb och instegsjobb, säger Urban Liljeström.

Mac Maggie's har sex anställda, fem av de anställda städar och samtliga har avtalsenliga löner och alla utom en jobbar heltid. Urban Liljeström är inte nådig i sin kritik mot hur bland annat arbetsmarknadsåtgärder används och hur instegsjobb och nystartsjobb snedvrider konkurrensen. Urban Liljeström har de senaste åren sett hur villkoren försämrats:

– Så som det är nu så får nästan inga heltidsanställningar. Mycket för att du ska ha bidrag för att få ett jobb inom städningen, du anställs en månad i taget, du får inte göra ett bra jobb och det är inte kul.

Nästan lika många anställda som Mac Maggie's, har Jamham städ & hemservice i Umeå med fem anställda. Men till skillnad mot Mac Maggie's har företaget fyra anställda med arbetsgivarstöd. Trots det tycker företagets ägare Jamal Hammoud att det är tufft

– Fyra fast anställda eller vissa av dem går på instegsjobb eller nystartsjobb, säger Jamal Hammoud.

Av de här fyra som du har anställda är det sådana som du får bidrag för eller?

 – Ja det går inte att leva idag så som det ser ut, vi är ett så litet företag, säger Jamal Hammoud.

Även Urban Liljeström har funderingar på att anställa fler med hjälp av skattepengar:

--  Vi kan inte jobba på det sätt som vi jobbat tidigare att alla våra anställda ska ha heltid. Vi måste också börja försöka få in fler med bidrag. Om vi anställer någon ny så kan vi inte ta in någon utan bidrag, det fungerar inte ekonomiskt att anställa någon utan bidrag säger Urban Liljeström.

En av Mac Maggie's anställda som arbetar några timmar varje dag med kontorsarbete har ett funktionshinder och företaget får lönebidrag för den personen. Det är ett stöd som ska göra det möjligt för personer med funktionshinder att komma in på arbetsmarknaden.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".