Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
UMEÅ

Höga hus planeras i centrum

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 05.55
Planerar nytt höghus vid Thulehuset
(1:43 min)
1 av 2
Thomas Johansson, Norrporten visar var de vill bygga sitt nya höghus, Foto: Anna Burén/SR.
Socialdemokraten Åsa Ögren Foto: Anna Burén/SR.
2 av 2
Socialdemokraten Åsa Ögren Foto: Anna Burén/SR.

Umeås låga profil ser ut att vara på väg bort. Just nu planeras inte mindre än fyra höghus i centrumfyrkanten i Umeå. Det handlar om hus som är uppemot tretton våningar höga, eller ungefär lika höga som Plaza.

En av aktörerna som vill bygga är Fastighetsägaren Norrporten, som planerar ett nytt höghus för kontor vid Thulehuset.

– De tankar vi har är att bygga ett nytt högt hus med ungefär elva våningar. Varför man vill bygga högt är att man vill nyttja de ytor man har, i stan är det ju begränsade ytor, säger Thomas Johansson, marknadsområdeschef vid Norrporten.

Norrporten jobbar nu med detaljplanen och än är flera år till en eventuell byggstart. Men fler planer är på gång. I den stora ombyggnationen av kvarteret Forsete där Kungspassagen ligger vill Balticgruppen riva Thornbergska huset och bygga tretton våningar för handel och kontor.

I kvarteret Heimdal vid kajen där det nya kulturhuset planeras är en del tänkt som höghus. Och så vill företagaren Hilding Holmqvist bygga höghushotell på Åhlénstaket. Det handlar om uppemot 50 meter höga byggnader. Högre än 52 meter får man inte bygga i Umeå med hänsyn till att flyget ska kunna ta sig in.

Också Hotell Uman vill bygga ut på höjden, om än inte lika högt. Där handlar det om totalt sju våningar.

Än fler höga hus kan det bli framöver. Åsa Ögren, byggnadsnämndens ordförande säger att det finns fler idéer och skisser på gång. Inga bygglov är klara än men i den översiktsplan för Umeå som just nu håller på att tas fram blir det tydligt att politikerna tänker sig att staden ska växa genom förtätning. I riktlinjerna står att man ska bygga högre och tätare där det är lämpligt i de centrala stadsdelarna och det är något som Åsa Ögren gärna ser.

– Jag tycker att Umeå förtjänar en lite mer provokativ och högre bebyggelse. Jag tycker vi har gått från den här lilla småstaden till en lite mer stadsmässig centrumkärna och då ingår det här med lite högre hus. Det passar inte överallt men där det passar där tycker jag det är rätt att vi prövar det, säger Åsa Ögren.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".