Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Helikoptern till miljödomstolen

Publicerat söndag 13 mars 2011 kl 11.00
Ambulansbuller överklagas
(1:41 min)
Ambulanshelikoptern ryckte ut till olycksplatsen. Arkivfoto: Tommy Engman/SR.

Länsstyrelsens beslut överklagas och den bullrande ambulanshelikoptern vid universitetssjukhuset i Umeå hamnar nu i Miljödomstolen.

Men det är Umeå kommun som står bakom hela bullerprövningen och som en gång gav bygglov för helikopterplatta och akutmottagning.

Beslutet i Länsstyrelsens miljöenhet om att landstinget måste bullerskydda fastigheter i området - eller flytta landningsplatsen - har överklagats av landstinget och två företag.

Gunnar Önnevall är miljöhandläggare på länsstyrelsen.

– Det är egentligen inte stopp för helikopterflygningar till lasarettet, utan vad vi har gjort är att besluta i ett ärende som initierats av Umeå kommuns miljökontor. Miljökontoret förmådde landstinget att frivilligt söka tillstånd för ambulanshelikoptern efter många års diskussioner, säger Gunnar Önnevall.

Och Länsstyrelsen anlitade en ljudkonsult för mätningar. Nu stödjer sig länsstyrelsens miljöenhet på mätningar och miljöbalken när man uppmanar landstinget att bullerdämpa ett antal fastigheter inom fyra år.

Den som skall se till att landstinget följer länsstyrelsens direktiv är däremot just Tillsynsmyndigheten: Umeå kommuns miljökontor.

Umeå kommuns byggnadsnämnd beviljade 1995, för 16 år sedan, landstinget bygglov för ny akutmottagning och helikopterlandningsplats. Vid sjukhusen i Skellefteå och Lycksele flyger ambulanshelikoptern också in till akutmottagningen.

I Lycksele har helikoptern sin bas på flygplatsen men flyger in till lasarettet för att lämna akutpatienter. Där har kommunen vid bostadsbyggande beviljat byggnadslov endast mot att byggaren accepterat bullret.

Men i Umeå är det alltså kommunens miljökontor nu som hänvisar till boendes klagomål och som satt igång processen om helikopterbullret. Länsstyrelsen stödjer sig på bullermätningar och miljöbalken när man kräver bullerdämpning av bostäder - eller en annan helikopterlandningsplats.

Nu skall ärendet till Miljödomstolen, efter att landstinget och två företag överklagat länsstyrelsens beslut om bullerdämpning. Sen är det Umeå kommun som eventuellt stoppar ambulanshelikopterns inflygning till universitetssjukhuset.

Och länsstyrelsen tänker inte åka och pröva ambulansbuller i Lycksele och Skellefteå.

Miljöskyddshandläggare Gunnar Önnevall:

– Nej, det är inte länsstyrelsens uppgift utan det ansvaret har  tillsynsmyndigheterna, dvs respektive kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".