Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Japan

Tsunamivåg efter skalv i Japan

Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 09.49

Ett stort skalv och en tio meter hög tsunamivåg har slagit förödande mot Japan. Stora skador rapporteras och dödsantalet befaras bli stort.

Det kraftiga jordskalvet inträffade ute till havs, 38 mil nordöst om Tokyo, och uppmättes till 8,9 på magnitudskalan. I Tokyo flydde människor ut på gatorna och tsunamivarningar utfärdades för kustområdet.

När vågorna senare drog in var de jättelika. Från miljonstaden Sendai i Miyagi-området, cirka 25 mil norr om Tokyo, visade direktsända tv-bilder hur snabbt stigande vatten formligen vällde in över landsbygden och svepte med sig byggnader och bilar. Många försökte förgäves köra ifrån vattnet, men hann aldrig undan.

På flera ställen sågs personer som flytt upp på biltak för att undvika vattnet.

Flygplats stängd

Start- och landningsbanorna vid flygplatsen, strax söder om själva staden Sendai, lades under vatten, med själva terminalbyggnaden uppstickandes mitt i ett plötsligt uppstiget innanhav. Även på terminaltaket var det fullt av människor.

I Tokyo stängdes flygplatsen Narita, liksom tunnelbanan och pendeltågen. Snabbtågen norrut stod stilla. Landets kärnkraftverk stängdes av automatiskt. Enligt premiärminister Naoto Kan fanns dock än så länge inga rapporter om utläckande radioaktivitet.

Vid Ichihara, norr om Tokyo, började ett stort oljeraffinaderi brinna våldsamt.

Minst fyra miljoner människor runt huvudstaden var utan ström.

Från byggnader i Sendai-området sågs folk kalla på hjälp genom att vifta med vita flaggor till helikoptrar från fönster och balkonger i översvämmade hus.

Tsunamivarningar utfärdades även för merparten av det övriga Stillahavsområdet, inklusive Filippinerna, Taiwan, Indonesien, Australien, Nya Zeeland, Hawaii, USA:s västkust och längs hela kustområdet i Central- och Sydamerika.

Fler skalv?

På den ryska ögruppen Kurilerna evakuerades 11 000 invånare. Samtidigt rapporterades tsunamivågen där bara ha nått cirka en halv meters höjd.

Enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, är det så gott som säkert att fler skalv nu kommer att följa.

– Risken för efterskalv är i princip 100 procent, men de är förmodligen inte så farliga. Men det blir säkert skakigt de närmaste timmarna och dagarna längs kusterna, sade han till TT.

Reynir Bödvarsson säger att det fanns indikationer på att ett stort skalv kunde vara på väg i området.

– Det var ett skalv natten till onsdagen med en magnitud på ungefär 7. När man får ett skalv med den magnituden i det här området kan man befara att det kommer ett ännu större.

Enligt FN har 30 internationella räddningsgrupper mobiliserats, redo att åka till Japan, uppger Reuters.

Tsunamivarning i många länder

Från Hawaii meddelas att myndigheterna har beordrat evakuering av låglänta områden inför en eventuell tsunamivåg, rapporterar AFP.

– Vi har omkring fyra timmar på oss att rensa kusten. Det verkar som om det här kan bli en ganska allvarlig händelse, sade John Cummings från räddningstjänsten i Honolulu.

I Japan har samtliga hamnar stängts med anledning av skalvet.

Tsunamivarning har utfärdats för Hawaii, Australien, Nya Zeeland och hela kustområdet vid centrala Sydamerika. Vågen väntas nå Indonesien vid lunchtid och Hawaii strax före klockan 14, svensk tid.

– Som en del av det internationella tsunamivarningssystemet finns bojar ute till havs som mäter höjden på vågen och ger en indikation på hur stor tsunamin kan bli när den når land, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Ute på öppet hav märks inte tsunamin.

– Den liknar en tidvattenvåg och när den närmar sig land och kommer in på grundare vatten bromsas den upp och höjden på vattenpelaren växer, säger han.

Enligt Bödvarsson är det gynnsamt att skalvet inträffade utanför Japans östkust, där avståndet är långt till andra länder, eftersom det ger tid för andra som kan drabbas att förbereda sig.

– Det som är på den positiva sidan är att det är relativt gott om tid att parera. Sedan beror det ju på hur samhällsstrukturen ser ut och vilka möjligheter man har att nå ut med varningar till befolkningen.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".