Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vilhelmina

Ny utbildning startar i Vilhelmina

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 10.43

En ny yrkeshögskoleutbildning startas i Vilhelmina till hösten. Det handlar om en 18 månaders högskoleutbildning för processtekniker inom krossning, väg och beläggning.

Utbildningen har kommit till efter initivativ från bland annat Skanska, Svevia och NCC. Det är den första i sitt slag i Skandinavien, meddelar rektor för Vilhelmina Lärcentrum Lars Gafvelin, och börjar den 3 oktober 2011.

Utbildningen ger deltagaren en yrkeshögskoleexamen. Branschen ser ett examensbevis inom yrkeshögskola som ett avgörande steg för att underlätta rekrytering och för att lyfta statusen i yrket.

Utbildningsinnehållet består av kurser inom följande ämnen: Arbetsmiljö, Produktionsekonomi, Grundläggande bergmaterialkunskap, Maskinkunskap/underhåll, Ekologi, täkt och miljö, Regelverk som Väg AMA, SS-EN standarder, Kontroll och provtagning, Vägningoch Verifiering,Väguppbyggnad, Beläggning, Krossningsteknik/optimering, Materialkunskap, Massatillverkning, Transport och logistik.

Specialisering mot krossteknik eller väg/beläggning görs i slutet på utbildningen.

Praktikperioderna inom yrkeshögskolan benämns Lärande i arbete (LIA)och utgör cirka 25 procent av utbildningstiden. Lärande i arbete är en viktig del av yrkeshögskolekonceptet där deltagarna tillämpar teoretiska kunskaper och fördjupar det praktiska kunnandet. LIA-perioden bidrar till att skapa en genomgripande känsla för det yrkesmässiga hantverket, för de praktisk-ekonomiska värdena och för helheten kring anläggnings- och processteknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".