Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Städupphandlingar

Luddigt avtal gav dålig städning

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 05.00
Dåligt städavtal i Umeå
(1:25 min)
1 av 2
Skolans personal är inte nöjd med städningen, säger Gerd Lundqvist. Foto Inga Korsbäck, SR.
2 av 2
Otydligt avtal gav dålig städning på skolan Foto:Inga Korsbäck/SR

Dåliga upphandlingar och otydliga avtal gör det svårt att ställa krav och säga upp avtalet. Otydligt städavtal är något som Östra Ersboda skolan i Umeå har erfarenhet av. Avtalet säger inget om hur det ska städas.

Att det inte framgår hur det ska städas och hur ofta skolan ska städas har gjort det svårt för skolans rektor Tomas Forslund att ställa krav:

-- I princip så är svaret nej. Det var ingen definierad tydlighet att klassrum ska städas på det här sättet och med den här kontinuiteten. Toaletter ska göras dagligen på olika sätt, så tydligt definierat var det inte och vilket självklart försvårat diskussionen sedan, säger Tomas Forslund rektor på skolan.

Städavtalet som Östra Ersbodaskolan tecknade 2008 med ett städföretag som ett år senare såldes och där avtalet togs över av ett annat städföretag har stora brister, säger Tomas Forslund som själv inte förhandlat om det nuvarande avtalet.

En konsekvens av ett dåligt avtal är att städningen på skolan inte har blivit så bra som man önskat, säger administratören Gerd Lundqvist:

-- Nej det kan jag inte säga. Vissa saker har fungerat andra har inte alls fungerat.

Med ett otydligt avtal har skolan haft svårt att ställa krav, säger Tomas Forslund:

-- Om det vi har kommit överens om inte stämmer då tar vi kontakt. Men har vi då ett tydligare avtal då är det lättare att peka på den här detaljen är inte OK och det här måste ni göra bättre eller på ett annat sätt.

Inför den nya upphandlingen som nu görs då avtalet går ut till sommaren så har skolan tagit hjälp av kommunens egen städenhet för att få ett bättre avtal. Ett avtal med tydliga krav och som går att säga upp om det inte följs och det har tagit en hel del arbetstid, säger Gerd Lundqvist:

-- Jag tycker inte att det är en rektors uppgift. Jag tycker att det ska vara speciella människor som jobbar med det här, säger Gerd Lundqvist.

Det avtal som skolan tecknade 2008 sträcker sig till 30 juni 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".