Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Brister i brandsäkerhet inte åtgärdade på Bräntbergsskolan

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 05.22
Bräntebergsskolan har inte åtgärdat bristerna från brandöversynen
(1:52 min)
Hadil Alnatour, Carl Tomasson och Lisa Bergvall elever på Bräntbergsskolan. Foto Ulrika Holmberg/SR.

Bräntbergsskolans brister i brandsäkerheten har inte åtgärdats. Vid den senaste brandöversynen i juni 2010 klassades skolan tillsammans med fem andra skolor som en 2 på en 4-gradigskala.  Det är nu sju månader sedan Bräntbergsskolan i Umeå skulle ha åtgärdat dessa anmärkningar.

Några av punkterna som ansågs allvarliga var att det inte fanns någon ansvarig för brandfarliga varor, dokumentationen var bristfällig, lärare och övrig personal saknade brandutbildning och att det på träslöjden förvarades gasol oinlåst och i anslutning till elektrisk utrustning.

Vid vårt besök på skolan saknades ansvarig för brandfarliga ämnen, lärarna hade inte fått någon utbildning och det fanns fortfarande oinlåst gasolen i närheten av elektriskutrustning.

Den nytillträdda rektorn Gunilla Wallmark är ansvarig för brandsäkerheten på Bräntbersskolan. Hon säger att hon fick information om brandöversynen och vilka brister som den visade när hon tillträdde rektorstjänsten.

– Det måste vara den mänskliga faktorn som har orsakat att bristerna inte åtgärdats och att informationen inte gått fram, säger Gunilla Wallmark.

På frågan om när hon kommer att åtgärda bristerna svara hon.

– Så snart som möjligt, det är klart att jag som rektor inte vill att det ska finnas sådana här brister i verksamheten.

Anders Jonsson är chef på räddnings avdelning vid Räddningstjänsten i Umeå och han bekräftar att det ofta handlar om just brist i information och täta rektors byten, när brister i brandsäkerheten inte åtgärdas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".