Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Smittan i Skellefteå

P4 Västerbotten om smittan i Skellefteå

Uppdaterat onsdag 20 april 2011 kl 15.30
Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 15.20
1 av 2
Klicka för grafik - magsjukan i Skellefteå
2 av 2
Älvsvattnet nedanför vattenverket Aborren. Foto Åza Meijer SR.

Här samlar vi P4 Västerbottens rapportering om smittan som orsakade magsjuka i Skellefteå. En handfull fall av bekräftad Cryptosporidium, samma parasit som vid magsjukan i Östersund, upptäcktes i Skellefteå och sökandet efter smittan och dess ursprung har startat.

21 april: Svar på alla vattenprover väntas under dagen

Under torsdagen räknar Smittskyddsinstitutet med att kunna ge svar på alla de fem vattenproverna som tagits från vattenverket Abborren i Skellefteå.

20 april: Inga parasiter i vattenproverna

Provet som togs vid vattenverket Abborren är analyserat och provsvaret var negativt, det vill säga ingen parasit hittades. Men Skellefteborna uppmanas fortsätta att koka vattnet. Nya prover har tagits och kommer att analyseras under påskhelgen.

20 april: Presskonferens om läget i Skellefteå

Under eftermiddagen hölls en presskonferens i Skellefteå där kommunen och sjukvården redogjorde för läget. Det mesta tyder på ett större utbrott av cryptospordier i Skellefteå. Skellefteå kommun och smittskyddet har nu fått in 2 300 enkätsvar från Skellefteå bor och smittskyddsläkare Stepfan Stenmark redivisade resultatet.

20 april: Parasiten sprids inte hos tandläkaren

Landstinget meddelar att det inte finns någon risk att få i sig vattenparasiten vid besök hos tandläkaren. Folktandvården har ett slutet vattenreningssystem i sina behandlingsstolar, vilket innebär att cryptosporidium inte kan spridas den vägen.

20 april: Lämnar Skellefteå och vattenkokandet

Just nu går många Skelleftebor och väntar på svaret på om det är vattnet från vattenverket Abborren som är orsaken till att människor drabbas av parasiten Cryptosporidium.

20 april: Grytan hålls kokande på förskolan

Många har tagit fram stora kastruller på morgonen i Skellefteå för att koka vatten inför morgonrutinerna. Äldreboenden och förskolor har tagit fram de största pannorna man har.

20 april: Magsjukan kartläggs med enkät

Nu har kartläggningen av magsjukan och sökandet efter orsaken startat. En handfull personer har konstaterats drabbats av parasiten Cryptosporidium, men hundratals personer har rapporterat magsjuka, ont magen, diarré. De som har drabbats av magsjuka uppmanas fylla i en enkät.

19 april: Presskonferens om läget i Skellefteå

Under eftermiddagen hölls en presskonferens i Skellefteå där kommunen och sjukvården redogjorde för läget. Det finns nu sju bekräftade fall av Cryptosporidium och kommunen förbereder sig för värsta tänkbara scenariot.

19 april: Proverna analyseras först på onsdag

Det är Smittskyddsinstitutet i Stockholm som ska analysera vattenproverna från Skellefteå. Men man kan inte börja förrän man får proverna i morgon bitti, säger Görel Allestam, biomedicinsk analytiker.

19 april: Skelleftebor hamstrar vatten efter smittlarm

Efter misstankarna om att Cryptosporidium, samma parasit som tidigare drabbat Östersund, kan finnas i dricksvattnet i Skellefteå uppmanar nu Skellefteå kommun folk att koka dricksvattnet för säkerhets skull. Redan nu märks att skellefteborna hamstrar flaskvatten.

19 april: Skellefteå kan ha fått Östersundsparasiten

Flera hundra Skelleftebor har drabbats av magproblem de senaste dagarna. Sjukvården har konstaterat två fall av parasiten Cryptosporidium, samma som tidigare drabbat Östersund. I värsta fall kan dricksvattnet i Skellefteå vara förorenat med Cryptosporidium. Nu rekommenderar kommunen att Skellefteborna kokar dricksvattnet.

Fråga

Länkar om smittan i Skellefteå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".