Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Städupphandlingar

Tydligare krav vid upphandling

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 15.30
Bättre städavtal lovas i Umeå
(1:32 min)
Korridor som ska städas på Östra Ersbodaskolan Foto:Inga Korsbäck/SR

Umeå kommun skärper rutinerna vid upphandlingar. Östra Ersbodaskolans städavtal är så otydligt att det enligt skolans rektor är svårt att ställa krav och så får det inte vara, säger Egil Nylén chef för kommunens upphandlingsbyrå.

För att få det kommunen beställt ska både rutiner och uppföljningar bli bättre, säger Egil Nylén:

– Om det nu är så, är det naturligtvis inte bra om det är så otydligt att man inte kan åtgärda brister i själva utförarleveransen. Men det vi gör nu är att vi gett en upphandlare ansvaret för den här typen av upphandlingar.

– I sin roll som upphandlare kan det vara lättare att få våra verksamheter att uttrycka sina behov säger Egil Nylén.

Umeå kommun har idag tio personer anställda på upphandlingsbyrån som bara jobbar med upphandlingar.

När det gäller Östra Ersbodaskolan som på grund av ett dåligt avtal haft stora svårigheter att ställa krav, utan att behöva betala mer för städningen, så ska det vid nästa upphandling klart framgå vad som förväntas och hur ofta det ska städas:

– Vi kommer att lägga mer tid på att konstruera och bygga upp de här förfrågningsunderlagen så att de blir så pass bra att det tydligt framgår vilka krav vi ställer på utförarna.

På Östra Ersbodaskolan har nu skolans rektor fått hjälp av upphandlingsbyrån och av kommunens egen städenhet för att ta fram ett bra förfrågningsunderlag. För att få det kommunen betalat för så ska uppföljningarna bli bättre, säger Egil Nylén:

– Det är också så att vi inte följt upp det här på ett bra sätt och det på grund av att vi haft otydliga krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".