Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Smittan i Skellefteå

Många sjuka och ett stort utbrott

Uppdaterat onsdag 20 april 2011 kl 00.00
Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 18.06
20 april 1000-tals smittade i Skellefteå
(1:57 min)
1 av 3
Enkätsvaren visar att många är smittade, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark Foto: Inga Korsbäck/SR
2 av 3
Enkätsvar visar på många smittade Foto: Inga Korsbäck/SR
3 av 3
Presskonferens i Skellefteå under onsdagen om smittan

Det mesta tyder nu på att det är ett större utbrott av cryptosporider i Skellefteå. Skellefteå kommun och smittskyddet har fått in 2 300 enkätsvar från Skelleftebor och det är många sjuka säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Smittskyddsläkaren Stephan Stenmark som under dagen sammanställt  enkätsvaren från Skellefteborna presenterade på dagens presskonferans resultatet:

– Inget annat tyder på i nuläget att det är cryptospordier och vi har många sjuka, så det är ett stort utbrott.

– Då gäller fortfarande huvudteorin att det är något som många får i sig och då är vattnet något som många får i sig i en stad, säger Stephan Stenmark smittskyddsläkare Västerbottens läns landsting.

15 prover som tagits på vårdcentralerna i Skellefteå visar nu fem nya bekräftade fall av Cryptosporidium. Men i svaren på den enkät som kommunen och smittskyddsinstitutet lagt ut finns tydliga tecken på 1000 tals smittade.

Av dem 2 500 som hittills svarat på enkäten så har omkring 1 500 insjuknat i magsjuka efter den 1 april och 90 procent av dem har haft magsjuka, diarré och 55 procent har haft feber.

Kommunen har nu fått indikationer att provsvaret på vattnet från vattenverket Abborren kommer under eftermiddagen eller kvällen.

Men oavsett provsvaret så kommer alla restriktioner kring vattnet i Skellefteå att ligga kvar.

Skellefteå kommun söker febrilt efter den effektivaste lösningen för att få bort cryptosporider, en så kallad UV-rening och söker efter det gör man utanför landets gränser, säger Stefan Johansson kommunens VA chef:

– Då pratar man i första hand om ultraviolett ljus, en UV-anläggning och vi har sökt en sedan igår, säger Stefan Johansson.

– Vi tar hjälp av bland annat Östersund och de kontakter som dem hade.

Det kommer enligt Stefan Johansson att ta veckor att hitta tekniken och så tillkommer leveranstid och montage. Det kan också ta tid att spola vattensystemet, enligt Johansson.

Länkar om smittan i Skellefteå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".