Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Smittan i Skellefteå

Inga parasiter i vattenproverna

Uppdaterat onsdag 20 april 2011 kl 20.06
Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 18.41
Kommunchefen om det negativa provsvaret
(3:17 min)
1 av 2
Kommunchef Kristina Sundin Jonsson
2 av 2
Abborrverket, Skellefteå stads vattenverk. Foto: Åza Meijer/SR

Provet som togs vid vattenverket Abborren är nu analyserat och provsvaret var negativt, det vill säga ingen parasit hittades. Men Skellefteborna uppmanas fortsätta att koka vattnet. Nya prover har tagits och kommer att analyseras under påskhelgen.

Provet som togs vid vattenverket Abborren är nu analyserat och provsvaret var negativt, det vill säga ingen parasit hittades. Men Skellefteborna uppmanas fortsätta att koka vattnet. Nya prover har tagits och kommer att analyseras under påskhelgen.

Det fanns inga spår av Cryptosporidium i vattenproverna som Skellefteå kommun tagit vid vattenverket Abborren i Skellefteälven, visar nu provsvaren.

– Vi hade ett negativt svar från SMI. De vill också att vi ska ta kompletterande prover som ska omfatta allt större vattenmängder så att vi helt ska kunna utesluta detta. I Östersund hittade man ett väldigt litet antal parasiter i förhållande till vattenmängden, säger Kristina Sundin Jonsson, Skellefteås kommunchef.

Om det inte är vattnet, vad kan det då vara?

– Från smittskyddsenheten säger man att det antingen är vatten eller livsmedel, så då blir det att börja på det andra spåret.

Kommunen jobbar dock fortfarande efter tesen att dricksvattnet är smittkällan till magsjukeutbrottet. Anledningen är att så många har blivit sjuka samtidigt - vilket inte skulle varit fallet om livsmedel var smittokällan, säger kommunens informatör Mona Stenberg till Ekot.

I dag har nya vattenprover tagits i vattenverket och ute på vattenledningsnätet och svar väntas under påskhelgen.

Analyser av proverna sker vid Smittskyddsinstitutets enhet för vatten och livsmedel i Solna. Skellefteå kommun återkommer med information när provsvaren är färdiga.

Fram till att analysen av vattenproverna är klar rekommenderar kommunen alla att fortsätta koka sitt dricksvatten.

– Vi fortsätter att gå ut med inriktningen att man ska koka vattnet. Man ska inte använda vatten när man borstar tänderna, men man kan duscha. Man kan gå in och se den information som finns via både landstinget och Skellefteå kommuns hemsida.

Länkar om smittan i Skellefteå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".