Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Smittan i Skellefteå

Första fallen redan i januari

Publicerat fredag 22 april 2011 kl 10.15
Sen smittdiagnos tycker smittskydd
(1:44 min)
1 av 2
Lena Skedebrant, sjuksköterska på smittskyddsenheten. Foto: Inga Korsbäck/SR.
2 av 2
Sen diagnos tycker smittskyddsläkaren Foto: Inga Korsbäck/SR

Redan i januari så fick Smittskyddsenheten patientprov från Skellefteå med spår av Cryptosporidium. Men det var först i början av den här veckan som man på smittskydd förstod att det var mer än enstaka fall och det efter prov som tagits på inneliggande patienter på Skellefteå lasarett.

– Det absolut första fallet som vi har haft var redan i januari, men då när vi såg i måndags då det var två nya fall som vi inte kunde se ett klart samband med tidigare fall, ja det var då vi förstod att det här kunde vara något stort, säger Lena Skedebrant, sjuksköterska vid landstingets Smittskyddsenhet.

I Skellefteå har nu över 2 400 personer rapporterat att de haft magsjuka med symtom som påminner om de man får tarmparasiten Cryptosporidium. Hittills har man bekräftat 24 fall och det kan jämföras med drygt 160 säkerställda fall under utbrottet i Östersund i vintras.

Smittspridningen tyder på att det är vattnet som gör folk sjuka säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark, Västerbottens läns landsting. Ett skäl till varför smittan inte upptäcktes tidigare kan beror på att länet i vinter varit hårt drabbat av vinterkräksjukan:

– Det är väldigt mycket som får fortsätta att vara vinterkräksjuka och sådant vi tycker att vi känner igen. Tills vi börjar verkligen konstatera att, nej det här är något vi inte känner igen. Det här har ändrat karaktär. Nu är det inte längre kräkningar som dominerar utan vattentunn diarré och magsmärtor.

Från smittskydd vill man även utreda om hälsocentraler dragit sig för att skicka in prov för analys och det på grund av att hälsocentralerna i och med Hälsovalets införande idag måste bära sina egna kostnader för både röntgen och provtagningar:

– Det vi är intresserade av från smittskyddet är ju att när man ser anhopningar av en viss patientgrupp att man tar prover på några i början tills man vet vad det rör sig om.

Men tycker du att man ska undersöka om det är så att man dragit sig för att skicka in prover på grund av att man måste betala för det?

– Jag tycker i varje fall att man ska ha en dialog kring det säger Stephan Stenmark.

När det gäller anhopningar av patienter så hänvisar Stephan Stenmark till det faktum att spelare i Skellefteå AIK dragits med magproblem och att det var så många som minst tio spelare som var drabbade.

SM-finalen mellan Skellefteå AIK och Färjestad påbörjades 5 april och från smittskydd har man fått rapporter om att folk i större utsträckning började bli sjuka då.

Länkar om smittan i Skellefteå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".