Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Smittan i Skellefteå

Kort tid på sjukhuset för magsjuka

Uppdaterat lördag 23 april 2011 kl 00.00
Publicerat lördag 23 april 2011 kl 06.00
Kort vårtid för magsjuka, säger Ulf Oskarsson chefsläkare
(1:49 min)
Ulf Oskarsson säger att vårdtiden är kort för det handlar mest om att återfå vätskebalansen. Foto: Örjan Holmberg/SR

Över 3000 har haft magsjuka i Skellefteå. Det är nu konstaterat att det är parasiten cryptosporidium och som enbart drabbar människor. Sökandet efter smittkällan fortsätter och för de som måste söka sjukhusvård är läget under kontroll säger Ulf Oskarsson, chefsläkare i Skellefteå.

Fler sjuka

På fredagen hade 39 fall av infektionen kryptosporidios bekräftats hos de som insjuknat i magsjuka i Skellefteå, jämfört med torsdagens 24.
– Av de vi väl tar prov på hittar vi infektionen hos mer än hälften, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Västerbottens läns landsting till TT.

Vattnet smittkällan

Misstankarna om att vatten är smittkällan har stärkts ytterligare. En kartläggning visar att de personer som druckit mycket vatten oftare har blivit sjuka.
I den grupp Skellefteåbor som druckit mycket vatten, mer än två glas om dagen, är fler sjuka än friska. Och de som har druckit mindre vatten än så har hållit sig friskare, enligt resultatet av enkäten som nästan 5 000 Skellefteåbor svarat på.
– Ju mer vatten man druckit, desto större sannolikhet är det att man blivit sjuk och det stärker ju teorin om vattenspridning, säger Stenmark.

Drabbar enbart människor

Parasiten som smittat de som bekräftats sjuka har dessutom artbestämts till Cryptosporidium hominis. Det är en typ av parasit som enbart sprids av och smittar människor.
– Man kan alltså känna sig trygg i att ge sina husdjur och boskap kranvatten. Man behöver inte heller leta källan i läckage från lantbruk, säger Stenmark till TT.

Länkar om smittan i Skellefteå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".