Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Smittan i Skellefteå

Vattenrening en politisk fråga

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 06.10
Aborrverket, Skellefteå stads vattenverk. Foto: Åza Meijer/SR.

Nu blir problemen med det misstänkt smittade dricksvattnet i Skellefteå en politisk fråga. Parasiten dör inte av till exempel klor i vattnet, däremot av ultraviolett ljus. Och därför blir vattenrening med UV-ljus en fråga för kommunstyrelsens arbetsutskott som möts idag.

Hittills har inga prover bekräftat att parasiten Cryptosporidium finns i dricksvattnet som kommer från älven, men mycket talar för att det är härifrån smittan kommer. Rådet till skelleftebor som får sitt vatten från vattenverket Aborren är att fortsätta koka vattnet till dryck, matlagning och tandborstning.

– Det kommer väl att behöva tas en del övergripande beslut om vad man behöver göra. Det som nu verkar vara det enda är en form av UV-rening, säger Bert Öhlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå.

Tjänstemännen har ju pratat om att man söker en sån typ av rening men några politiska beslut om den investeringen eller pengar till köp finns ju egentligen inte. Är det såna beslut ni ska fatta?

– Ja i första hand ska arbetsutskottet orientera sig så vi kommer att begära att få en ordentlig redovisning av tekniska kontoret, och sen får vi se om man är färdig för att göra någon slags inriktningsbeslut.

Varför har inte en sån här UV-rening installerats efter det som hände i Östersund?

– Nä men det är väl så här att det torde förmodligen finnas mellan 500 och 1000 reningsverk i Sverige och det är ytterst få som har den typen av rening. Vårt reningsverk har i mer än 50 år har fungerat utan den typen av rening så det är väl inte alldeles självklart. Men i den här situationen ska vi naturligtvis göra någonting, säger Bert Öhlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".