Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Smittan i Skellefteå

Polisen utreder parasitsmittan

Uppdaterat onsdag 27 april 2011 kl 15.40
Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 12.43
Brott kan ligga bakom smittan
(1:41 min)
Cryptosporidium oocystor. Foto: Marianne Lebbad, Smittskyddsinstitutet

En polisanmälan om parasitspridningen i Skellefteå har upprättats av polisen och miljöåklagaren i övre Norrland. Anmälan är allmänt hållen och rubriceras än så länge som misstanke om brott mot miljöbalken. Samtidigt tror kommunen att provsvaren inte kommer visa spår av Cryptosporidium.

– Utifrån det som hittills är känt kan man i alla fall misstänka att det kan finnas någon brottslig gärning i bakgrunden, vi vet ju inte det än. Just nu så avvaktar vi de analysresultat och annat som pågår innan vi vet hur vi ska inrikta vårt arbete och om vi ska dra igång en större utredning, säger Christer B Jarlås, miljöåklagare för övre Norrland.

I Östersund lyckades myndigheterna snabbt hitta Cryptosporidium i dricksvattnet. Även polisen var med i ett tidigt skede.
– Den utredningen är inte på något sätt avslutad, men där var polisen med från den dag det konstaterades att det fanns Cryptosporidium i det dricksvatten som skickades ut, säger Jarlås.

Christer B Jarlås anser inte att polisen i Skellefteå borde varit med i ett tidigare skede.
– Nej, situationen i Skellefteå är ju ännu inte framme där man var i Östersund när polisen gick in i en mer aktiv fas, man måste ju veta vad det är som gör att parasiten kommer till de människor som fått den, säger han.

Provsvaren från dricksvattnet i Skellefteå kommer sannolikt inte att visa några spår av parasiten Cryptosporidium. Det konstaterar kommunledningen efter samtal med VAKA, Livsmedelsverkets nationella vattenkatastrofgrupp, som nu befinner sig i Skellefteå.

Kommunen fortsätter ändå att följa Smittskyddsenhetens rekommendationer och uppmanar Skellefteåborna att koka vattnet tills dess en UV-rening är på plats och ledningsnätet är spolat.
– Det innebär att Skellefteåborna kan få koka sitt vatten i flera månader, säger kommunchefen Kristina Sundin Jonsson.

Arbetet inom kommunen övergår från en akutfas till en arbetsfas för att säkerställa kommunens verksamheter och för att kunna arbeta med att lösa problemet med vattnet. En plan för provtagning framöver ska tas fram, spårning av smittkällan pågår och en plan för renspolning av dricksvattennätet ska tas fram.

Nya vattenprover har tagits och skickats till Smittskyddsinstitutet där analyserna pågår under den här veckan. Fram till i morse hade drygt 10 700 personer svarat på webbenkäten och över 5 300 har angett att de haft magsjukesymtom sedan 1 april.

Länkar om smittan i Skellefteå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".