Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbetsdomstolen

Uppsägningen av Rabih Ballout ogiltig

Uppdaterat onsdag 27 april 2011 kl 18.00
Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 12.57
Rabih Ballout efter domen
(0:45 min)
1 av 2
Uppsägningen av Rabih Ballout ogiltig Foto Inga Korsbäck
2 av 2
Rabih Ballout vann i AD men blev ändå av med jobbet Foto: Inga Korsbäck

Bussföretaget Nobinas uppsägning av föraren Rabih Ballout var ogiltig enligt Arbetsdomstolen. Nobina beklagar att AD inte delar företagets syn och har meddelat Ballout att man löser ut honom med 32 månadslöner.

Ballout kunde inte hålla inne känslorna efter beskedet från Arbetsdomstolen.
– Jag skrek och skrek, jag kunde inte hejda mig. Jag trodde inte att jag skulle reagera på det sättet, men alla känslor kom fram, säger Ballout.

Glädjen var inte bara stor hos Rabih Ballout utan även bland många av hans kollegor som via kommunikationsradion fick veta att Rabih Ballout och Kommunalarbetarförbundet vunnit i Arbetsdomstolen.

Där AD konstaterar att företaget inte har kunnat bevisa att Rabih Ballout agerat illojalt mot företaget. Ann Alfredson juridiskt ombud från LO/TCO rättskydd såg det som det viktigaste i domen:

– Ur facklig synpunkt så är det väldigt glädjande, det får man ju lov att säga. Domstolen säger ju att intern kritik- som det har varit frågan om i det här fallet - Rabih har ju pratat med sina arbetskamrater om arbetsgivaren och arbetsledningen och sådana samtal får föras.

– Det kan aldrig vara grund för illojalt beteende och det kan väl vi som är arbetstagare i Sverige vara glada för, säger Ann Alfredson.

Nobina Sverige AB får även betala allmänt skadestånd med 70 000 kr till Rabih Ballout och ersättning för obekväm arbetstid. Nobina ska även betala Kommunalarbetarförbundets rättegångskostnader på 303 154 kronor.

Det var hösten 2009 som det privata bussföretaget Nobina som kör stadstrafiken i Umeå sade upp Rabih Ballout på grund av illojalitet. Men Rabih Ballouts fackförbund Kommunalarbetarförbundet ansåg att uppsägningen var ogiltig och tog strid och drev fallet till AD.

För Rabih Ballout så har konflikten med företaget inte bara handlat om honom själv utan om yttrandefrihet och värderingar:

– Det är inte för min egen skull det är för hela arbetsplatsen. Det är en seger för vilka värderingar som ska gälla på arbetsplatsen. Att vi kan förena både arbete och människovärde. Även om vi är anställda måste vi behålla vår värdighet, säger Rabih Ballout.

Från Nobinas sida beklagar man att Arbetsdomstolen inte delar företagets syn och knappt en timme efter domen meddelade företaget att man inte har förtroende för Ballout och att man står fast vid uppsägningen:

– Det finns ju väldigt tydliga regler i LAS, lagen om anställningsskydd, om vad som gäller om man löser upp ett anställningsförhållande i strid med vad Arbetsdomstolen tycker. Så där blir det då ett skadestånd, säger Rolf Kolmodin kommunikationschef Nobina Sverige AB.

Företaget löser ut Rabih Ballout med 32 månadslöner och för Rabih Ballout innebär det att han inte är välkommen på jobbet imorgon.

Till SR Västerbotten säger Rabih Ballout att företagets agerande är ovanligt och att hans ombud Ann Alfredson sagt att det i regel brukar ta några dagar att lösa ut en anställd och att det brukar ske i samråd med de fackliga organisationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".