Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nordmaling

Kommunchefens jobb ifrågasätts

Uppdaterat fredag 29 april 2011 kl 00.00
Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 15.32
Sandström: ”vad är detta för vansinne”
(0:59 min)
1 av 2
Ingemar Sandström (C) Nordmaling Foto:Inga Korsbäck/SR
2 av 2
Är Magnus Haglund näste kommunchef som får gå? Foto: Inga Korsbäck/SR

Konflikten i Nordmaling tar en ny vändning och nu är det kommunchefens jobb som diskuteras. Den politiska majoriteten har förklarat att de inte har förtroende för kommunchefen.

Den politiska majoriteten i kommunen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, har i en skrivelse till kommunen och Magnus Haglund sagt att man inte har förtroende för Magnus Haglund som kommunchef. Skrivelsen har undertecknats av Socialdemokraten och arbetarkommunens ordförande Gunnar Wiglöv.

Magnus Haglund säger till P4 Västerbotten att han innan han uttalar sig vill tala med sitt fackförbund, Ledarna - men han har bett att kommunstyrelsen skyndsamt behandlar frågan.

Magnus Haglund anställdes 2007 och är enligt anställningsavtalet anställd till 2013 och anställningen förlängdes nyligen av kommunstyrelsen.

Ingemar Sandström, Centerpartistiskt oppositionsråd i Nordmaling är mycket förvånad över agerandet:
– Vad är detta för vansinne, ingen motivation och ingenting som händer. För två månader sedan uttalade samma människor fullt förtroende för kommunchefen, säger Sandström.

Magnus Haglund har bett kommunstyrelsen skyndsamt hantera frågan eftersom han inte längre vet vilka arbetsuppgifter han har, eller om han företräder kommunen.

Det var när nuvarande majoritet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet övertog makten som problemen på kommunkontoret började. För några månader sedan uttryckte sju höga förvaltningschefer i kritik mot kommunalrådet och Socialdemokraten Ulla-Maj Anderssons ledarsstil.

En anmälan om kränkande särbehandling från en enskild tjänsteman har även kommit in till kommunen och som rör Ulla-Maj Andersson.

I en utredning som Previa senare gjorde framgår det att åtta av tio tjänstemän blivit kränkta av Ulla-Maj Andereson. Å som ett resultat av Previas utredning flyttade Ulla-Maj Andersson ut från kommunkontoret för att ha sitt kontor utanför huset.

Socialdemokraterna har hela tiden tillbakavisat att Ulla-Maj Andersson är problemet och det senaste utspelet, där man nu vill bli av med kommunchefen är en konsekvens av det.

Socialdemokraterna har även beställt en ny utredning rörande arbetsmiljön i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".