Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Protest mot biblioteksflytt

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 05.13
Foto: Förbundet allt åt alla Umeå.

Igår genomfördes en protestaktionen mot planerna på en flytt av stadsbiblioteket i Umeå. Medlemmar ur Förbundet allt åt alla Umeå delade ut fiktiva flygblad från Baltic C och Umeågruppen utanför entrén till stadsbiblioteket, med en text för flytten av biblioteket. Ovanför ingången hängdes även en banderoll med texten "Balticgallerian" upp.

Protesten var en del av stadskampsveckan som just nu pågår i Stockholm, Umeå, Malmö, Göteborg, Linköping och Lund.

– Vårat syfte var dels att protestera mot flytten av stadsbiblioteket med lite humoristisk stil, men även att markera behovet av en generell stadsplanering som utgår från Umeåbornas behov snarare än ekonomiska intressen" säger Emma Åberg från Förbundet allt åt alla Umeå.

Texten på flygbladet

"Biblioteksflytten är det bästa som någonsin hänt Umeå!

Alltför många kritiska röster har höjts mot flytten av stadsbiblioteket. Därför är det så skönt att vi med mycket mer makt och inflytande ändå lyckats genomföra den. Med förhandlingar i bastun före valet kunde vi se till att inga ineffektiva offentliga diskussioner behövde föras innan valet, och beslutet sedan mycket snabbt kunde fattas då valet väl genomförts.

Flytten av stadsbiblioteket är ett stort lyft för Umeå. Att läsa böcker kan knappast ses som något som ger en ekonomisk avkastning. Att slösa bort sin tid på sådant måste därför ses som mycket negativt för samhällsutvecklingen! Därför måste vi skapa incitament som gör att människor inte väljer att lägga sin tid på sådana improduktiva aktiviteter. En flytt av biblioteket längre bort från centrum bör endast ses som det första steget i en längre process. Desto större ansträngning det är att låna en bok, desto färre kommer att låna böcker!

I vår härliga Balticgalleria kan betalande kunder åtnjuta härlig korv och kläder som de kan vara säkra på att samhällets lägre skikt inte har råd med. De mindre köpstarka grupperna bör, för att inte svärta ner bilden av vår vackra stad, givetvis hålla sig utanför centrum."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".