Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Sverige har en unik salmonellastatus i Europa

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 15.45
"Man måste sätta in samhällets kostnader för salmonellaprogrammet i ett helhetsperspektiv, det handlar inte bara om djur och djurägare, det är också en viktig folkhälsofråga". Foto: Jessika Gow/Scanpix

Slopat salmonellaprogram skulle bli kostsamt för folkhälsan, och innebära ökade samhällskostnader på upp till 350 miljoner kronor per år och många fler smittade och sjuka människor. Det skulle bli konsekvensen om Sveriges nuvarande system för att bekämpa salmonella monterades ned, enligt en ny rapport som gjorts på uppdrag från Jordbruksverket.

Det svenska salmonellaprogrammet innebär att samhället och näringen tar ett gemensamt ansvar vid salmonellautbrott på gårdar. Smittskyddsinstitutet, Statens veterinärmedicinska anstalt och AgriFood Economics Centre har, på uppdrag av Jordbruksverkets salmonellanämnd, tagit fram en rapport som visar att det finns en stor samhällsvinst av salmonellafria svenska livsmedel.

Skulle dagens kontroll avskaffas blir besparingarna inte särskilt stora, medan kostnaderna för sjukvård skulle bli avsevärda. När forskarna jämförde med det danska systemet gav det bland annat en merkostnad för behandling av salmonellasmittade människor på 100-350 miljoner kronor per år.

Det kan jämföras med besparingen om kontrollerna avskaffades, som skulle bli cirka 10 miljoner kronor.

- Man måste sätta in samhällets kostnader för salmonellaprogrammet i ett helhetsperspektiv, det handlar inte bara om djur och djurägare, det är också en viktig folkhälsofråga. Många länder i Europa accepterar salmonella, Sverige är ett av de få länder i världen där det går att provsmaka sockerkakssmeten utan att riskera att få salmonella. Låt oss behålla den tryggheten, säger Lars-Göran Pettersson, LRFs förbundsordförande.

Sverige har en unik salmonellastatus i Europa tack vare vårt kontrollprogram där lantbruksnäringen och samhället sedan 1950-talet har ett nära samarbete för en salmonellafri mat. Något som både enskilda konsumenter och samhället tjänar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".