Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Små kunder fick betala avregleringarna

Publicerat torsdag 16 september 2004 kl 06.43

Det skulle bli billigare för kunderna när inrikesflyget, järnväg, taxi, el och tele avreglerades. Så blev det inte, förutom på telemarknaden. Den statliga utredaren Dan Andersson konstaterar att det är de små kunderna som fått betala mest.

Avregleringarna av järnvägen, inrikesflyget, taxi och andra marknader skulle ge konsumenterna lägre priser. Men i nästan samtliga fall har priserna på de avreglerade marknaderna ökat mycket mer än övriga priser.

De små kunderna har fått betala mest när företagens kostnader för administration, marknadsföring och annat ökat. Det säger Dan Andersson, chefekonom på LO och statlig utredare av 90-talets avregleringar. På onsdagen presenterade han underlagsmaterial för sin utredning från SCB och Konjunkturinstitutet.

Mest kritisk är han när det gäller avregleringen av elmarknaden. Enda undantaget där priserna inte stigit mer än konsumentpriserna i genomsnitt, det är telemarknaden där priserna har sjunkit.

- Misslyckande är ett för starkt ord. Det har inte blivit så illa som siffrorna över konsumentpriserna visar. Men hittills har vi sett förvånansvärt lite positiva effekter utom på telemarknaden, säger Dan Andersson till TT.

Samtidigt säger enbart prisutvecklingen inte hela sanningen. Inom taxibranschen exempelvis har servicen förbättrats genom att väntetiderna minskat:

-Jag tror kunderna uppskattar valfriheten på taximarknaden. Man kan diskutera om prisnivån på taxi avspeglar de kvalitetsförändringar som skett, säger Andersson.

Enligt Dan Andersson behövs ytterligare insatser i form av regleringar om allmänheten ska ha förtroende för avregleringarna. Exempelvis behöver konsumenternas ställning på elmarknaden stärkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".