Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Brist på volontärer

Publicerat måndag 24 oktober 2011 kl 14.30
"De har tid att sitta ner och prata."
(1:38 min)
Berit Innala söker någon annan som kan prata med Sulo Kristoffersson om motorer. Foto: Marie Wenger

Det råder brist på volontärer i Umeå. Folk som kan ställa upp gratis för föreningar, äldreboenden eller andra verksamheter är efterfrågade, men det finns betydligt fler uppdrag än frivilliga.

Berit Innala ansvarar för volontärverksamheten på Sjöjungfruns äldreboende på Tomtebo, ett jobb som inte alltid är så lätt.

– Det är lite svårt. Våra volontärer nu det är ju vi medarbetare som har fixat hit dem, så att det är svårt att få hit dem.

Sjöjungfrun är ett av de äldreboenden i Umeå som arbetar aktivt för att få frivilliga att hjälpa till med de boende. Idag har de fem volontärer som kommer någon gång i veckan, pratar med de boende, promenerar, dansar eller följer med på ärenden. Men fler skulle behövas, säger Berit Innala. För volontärerna tillför mycket.

– Vi måste göra en massa andra saker också, det är ju inte bara att vara undersköterska och vara på avdelning. De har tid att sitta ner och prata med dem och dricka kaffe och kanske läsa litegrann.

Berit Innala har sökt volontärer på Umeå volontärcentrums hemsida, men det har gått trögt. Sammanlagt ligger det ute uppemot hundra uppdrag på hemsidan, men det är bara fem-tio personer varje månad som anmäler sitt intresse att ställa upp. På Sjöjungfruns äldreboende är det särskilt en sak som fattas:

– Män, mera karlar! Som kan prata motorer, bilar, motorcyklar och sånt. Det är inte jag så bra på.

Sulo Kristoffersson är en av dem som gärna skulle ha någon att prata med om sitt stora intresse.

– Ja det är om motorer och hur de går och vars man kan använda dem, och så vidare.

Finns det nån här man kan prata om det med då?

– Nej, inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".