Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Umeå har länets billigaste taxor

Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 08.22

Umeå har länets lägsta taxor och avgifter för el, värme, avfall och vatten. Dyrast är det i Norsjö. Det här visar den årliga Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.   Den totala kostnadsökningen för el, värme, avfall och vatten var  nästan 3 procent i länet 2010. 

 För en vanlig trerumslägenhet i Umeå motsvarar kostnaden 1 521 kronor per månad, medan motsvarande kostnad i länets dyraste kommun Norsjö är 1 862 kronor.

    – Vår undersökning visar att Umeå ligger kvar på länets lägsta taxor och avgifter, trots en kraftig ökning på 4,4 procent senaste året, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen. 

 Det är framförallt kostnaden för el som har ökat det senaste året. Elnätsavgifterna och elhandelspriserna ökade med 6,4 respektive 7,5 procent i länet. Under samma period har KPI bara stigit med 2,6 procent.

Även fjärrvärmepriserna fortsätter att öka, det har stigit med 2 procent i Västerbottens län. Vattentaxan i Norsjö är klart högst i länet och klart över riksgenomsnittet.  

 – Under i stort sett alla de 16 år som Nils Holgerssonstudien genomförts, har priserna för dessa avgifter och taxor stigit mer än konsumentprisindex, konstaterar Per Holm.

Ett exempel på det är priset för fjärrvärme i Skellefteå som har ökat med 53 procent de senaste tio åren. 

 – Både elnätsavgifterna och elhandelspriserna skenar i väg betydligt snabbare än övriga konsumentpriser. I år har elkostnaderna ökat med hela 5,2 procent i Sverige.

Särskilt oroande är att den statligt reglerade elnätsavgiften i Skellefteå har stigit med 52 procent de senaste tio åren. Det visar att den statliga övervakningen av elnätsavgifterna är för svag, konstaterar Per Holm. 

De fem kommuner som har lägst avgifter totalt sett är:

1. Umeå (272 kr/kvm)

2. Vännäs (291 kr/kvm)

3. Sorsele (297 kr/kvm) 

4. Lycksele (299 kr/kvm)

5. Malå (307 kr/kvm) 

Länets kommuner med högst avgifter:

1. Norsjö (334 kr/kvm)

2. Åsele (327 kr/kvm)

3. Storuman (325 kr/kvm)

4. Vindeln (321 kr/kvm)

5. Robertsfors (316 kr/kvm)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".