Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LANDSTINGET

Sparpaketet splittrar landstingsstyrelsen

Uppdaterat tisdag 8 november 2011 kl 15.52
Publicerat tisdag 8 november 2011 kl 10.28
Beslut i landstingstyrelsen idag
(1:35 min)
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Nu har landstingsstyrelsen klubbat besparingarna inom vården. Det handlar om besparingar på ytterligare 65 miljoner kronor. Beslutet togs av Socialdemokraterna och Miljöpartiet men Alliansen och Vänsterpartiet säger nej.

Beslutet idag gällde bland annat åtta färre vårdplatser på sjukstugorna. Man ska också effektivisera administrationen och samtidigt gör man en satsning på att utveckla sjukstugorna i Vilhelmina och Storuman till glesbygdssjukhus.

Landstingstyrelsens beslut om besparingar idag handlar också om att arbeta med att överföra omkring 15 000 besök från sjukhusen till hälsocentralerna och utreda hur man kan effektivisera sjukresor och sjuktransporter.

Men både Alliansen och Vänsterpartiet röstade alltså nej. Partierna kritiserar bristande underlag och konsekvensbeskrivningar inför beslutet och pekar bland annat på att det stora sparförslaget aldrig har presenterats i sin helhet för styrelsen.

Peter Olofsson som är socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande, ställer sig undrande till oppositionens ståndpunkter.

– Konstigt att man accepterar generella besparingar men så fort vi pekar, då kan man inte acceptera.

Vänsterpartiets Maria Grip lämnar posten som landstingsråd på grund av oenighet i budgetfrågorna. Hon anser precis som Alliansen att beslutet idag fattades på bristande underlag och utan konsekvensbeskrivningar.

– Styrelsen förväntades att fatta ett beslut i blindo.

Landstingsråd Peter Olofsson säger att det viktigaste med dagens beslut är att som han säger att föra vården närmare medborgaren.

– Vi har i länet höga kostnader inom sjukhusvården jämfört med andra län och med besluten i dag avser vi flytta patienten till primärvården där vi har en billigare vård. 

Samarbete med kommuner är en nyckel till framgång säger han, även han tycker det känns tungt att behöva dra ner sjukstugeplatser i Dorotea och Sorsele.

– Vi vill nu samarbeta med kommunerna runt om i Västerbotten och att i stället för att det är Landstinget som är arbetsgivare köpa tjänster av kommuner. Kan vi samarbeta kan vi säkert hitta bättre lösningar runt om i vårt län, säger Peter Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".