Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekologi & Ekonomi

Rödlistning av sik väcker protester

Publicerat måndag 16 april 2012 kl 16.17
Rödlistning av sik väcker protester
(2:26 min)
I fångsten sik och en regnbågslax. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Världsnaturfondens rödlistning av sik slår undan fötterna för småskaliga fiskare i Bottenviken - det hävdar Västerbottens kustfiskare och får stöd av länsstyrelsen.

– De stora grossisterna de köper inte, de vill väl vara miljömedvetna eller vad jag ska kalla det för.

Varje år ger Världsnaturfonden ut en konsumentguide som visar vilka fiskarter som hotas av utrotning - och sedan november finns även siken med på den listan. Det har fått dem som fiskar efter sik i Bottenviken att se rött.

En annan som höjde på ögonbrynen när han såg det här var länsfiskekonsulent Ulf Carlsson:

– Ja jag vill säga det var en fullständig överraskning. Vi har inget som tyder på att sik är överfiskad.

Enligt Ulf Carlsson har finns det stora luckor i Fiskeriverkets uppgifter som organisationen lutar sig på. De bygger på fiskarnas fångster, vilket inte behöver ha något direkt samband med hur mycket fisk det faktiskt finns i havet. Dessutom tycker han att man ska skilja på hur beståndet ser ut i Bottenviken och i hela havet. Projektet Intersik som bedrivs här i Västerbotten har visat att det finns bra med yngel i Bottenviken, och att sälar antagligen är ett större hot mot siken än fiske.

Ingrid Näslund, chef för vattenmiljö på Världsnaturfonden, menar att just osäkerheten kring hur mycket sik det egentligen finns är en grund till rödlistningen:

– När man tittar på beståndsstatusen av sik generellt så är den väldigt osäker. Man har inte direkt specifika åtgärder som är deklarerade.

För Lennart Olofsson och hans fiskarkollegor återstår att söka miljöcertifikat, eller att vänta och hoppas att Världsnaturfonden ändrar sig när de uppdaterar sin guide i november. Tills dess har de svårt att få avsättning för sin fisk. Ulf Carlsson tycker att Världsnaturfonden skjuter sig själva i foten:

– De vill rädda fiskesamhällen och jobb... Det tycker jag är ogenomtänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".