Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbotten

Kyrkoherde anklagas för samröre med Stasi

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 10.05
Kyrkoherde anklagas för Stasisamröre
(2:11 min)
Stasis arkiv i Berlin. Foto: Jan Bauer/Scanpix

Nu väljer Luleå stift att återuppta utredningen kring en kyrkoherde från länet och hans påstådda samröre med den östtyska säkertjänsten Stasi på åttiotalet. Detta efter att Expressen i dagarna har publicerat en artikel där kyrkoherden pekas ut som Stasiagent med kodnamnet "thomas".

– Det går ju inte att säga annat än att det är ju väldigt grova anklagelser, men än så länge är de ju inte styrkta. Men det är ju väldigt viktigt att man går til botten med detta så långt det är möjligt, säger stiftsjuristen Anna Wenqvist.

Redan i höstas påbörjades utredningen efter att liknande anklagelser mot kyrkoherden hade publicerats i en bok. Men den utredningen lades ned eftersom det saknades underlag.

– Uppgifterna som publicerades i den boken var dels väldigt knapphändiga. Men sen baserades de på uppgifter från Säpos arkiv, som är stängt. Så det går inte att komma åt dem på något vis.

Vad har ni tänkt göra nu?

– Förhoppningen är väl att kunna få tag på samma dokumentation som har använts i Expressen och sen kunna utröna vad som är sanning och vad som eventuellt kan styrka hans egna uppgifter. Och sen får man göra en bedömning om det kan föranleda någon åtgärd från domkapitlets sida.

Vad händer om ni nu skulle komma fram till att det finns samröre med östtyska säkerhetstjänsten?

– Det här är ett helt unikt fall, mig veterligt finns det ingen praxis för hur man behandlar det här. Så det blir väl lite grann en senare fråga. Men det domkapitlet har att tillse är ju hur levnadssättet går ihop med att vara präst i Svenska kyrkan.

Själv nekade kyrkoherden till anklagelserna i samband med den förra utredningen.

– Han har valt att inte komma in med nånting skriftligt, men han har muntligen uppgett att han motsätter sig alla de här uppgifterna. De är inte sanna, säger Anna Wernqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".