Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
miljö

Västerbottens sopberg konstant

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 06.22
"Vi ligger bra till."
(2:00 min)
1 av 2
Numera sorterar västerbottningarna ut matavfallet ur hushållssoporna. Foto: Sofia Strömgren/SR
2 av 2
Bengt Ivan Lindgren på Umeva. Foto: Sofia Strömgren/SR

I samband med att handlingsprogrammet Agenda 21 togs på 90-talet startade kretsloppstänkandet och vi började källsortera. Trots det minskar inte sopbergen.

Umeå hade drygt 21 000 ton hushållsavfall år 2011, vilket är lika mycket som för tio år sedan. Men det oroar inte Bengt Ivan Lindgren, som är sektionschef för hushållsavfall på Umeva.

– Vi ligger bra till. Vi ligger på samma nivå, trots att kommunbefolkningen ökar så ökar inte hushållsavfallet nämnvärt, säger han.

Men du menar att det är bra alltså?

– Ja, jag tycker att det är bra. Vi ser ju också trenden att utsorteringen ökar så jag vill vidhålla att vi är duktiga.

Mängden hushållsavfall skiljer sig i länet beroende på hur avfallet hanteras i varje kommun. I stort kan man säga att sopmängden följer befolkningsutvecklingen, mer människor ger också mer avfall och beror alltså inte på hur bra eller dåliga vi är på att sortera.

Men något som faktiskt gjort skillnad i statistiken är att vi i Umeå och Skellefteå idag kan sortera ut matavfallet, om vi inte gjort det hade ännu mer avfall gått till förbränning.

– Här lastas det ut två till tre gånger i veckan och körs sedan upp till Skellefteå, säger Bengt Ivan Lindgren och visar förvaringen av Umeås matavfall.

Umeås mat fraktas alltså till Skellefteås biogasanläggning och till Umeås fjärrvärmeverk fraktas sopor från Örnsköldsvik, Norge och andra kommuner i länet.

Det blir ju mycket fraktande, är det fortfarande miljövänligt?

– Ja, vi har ju sett undersökningar som visar att det finns en miljövinst i det hela ändå. Det samlas in lite för lite här uppe, så att vi skulle konkurrera med varandra om vi också skulle bygga en biogasanläggning här i stan, säger Bengt Ivan Lindgren.

Miljövinsten är störst om en produkt eller mat aldrig blir avfall, hur vi än tar hand om det. Naturvårdsverket jobbar därför avfallsförebyggande i linje med EU:s direktiv. Det avfallsförebyggande programmet ska vara klart i december 2013 och en ny nationell avfallsplan väntas inom några veckor.

Naturvårdsverkets prognoser är dystra och visar att avfallsmängderna kommer att öka de kommande åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".