Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Telefoni & Samhälle

Telefoniproblem en politisk fråga

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 06.56
Riksdagledamöterna om telefoniproblemen
(2:54 min)
1 av 4
Anders Sellström (KD). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 4
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
3 av 4
Isak From (S). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
4 av 4
Maria Lundqvist-Brömster (FP). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Länets riksdagsledamöter har olika lösningar på hur människors otrygghet ska lösas när telefonerna inte fungerar, när täckningen är dålig och larmnummer inte nås. Ökad statlig kontroll och fortsatt tillsyn av Telia är några av lösningarna från länets förtroendevalda.

Att det finns stora problem med telefonin i Västerbotten visar en kartläggning som länsstyrelsen har gjort. Länsstyrelsen har också sagt att de tycker att telefoni återigen borde bli en riksdagsfråga. Därför ringde P4 Västerbotten till länets riksdagsledamöter för att ta reda på hur de ser på problemen med telefonin i länet.

– Vi har en situation i dagsläget där människor känner stor otrygghet om man kan komma att bo kvar. När man inte ens kan nå SOS Alarm så blir det en situation som inte är hållbar, säger socialdemokraternas Isak From.

– Tillgången på tekniken är kanske bättre än vad den någonsin har varit. Folk är ju uppkopplade i stort sett vart de än befinner sig. Sen finns det någon radioskugga någonstans, säger Anders Sellström.

Riksdagsledamöterna är överens om att det finns problem med telefonin i länet men har lite olika syn på hur den ska lösas.

Moderaterna säger till P4 Västerbotten att regeringen arbetar med frågan och att de ser till att det finns gott om pengar avsatt till Post- och telestyrelsens arbete. De hänvisar också till sin Norrlandsrapport som de antog under förra veckan.

– Vi har ju sagt att man ska ha tillgång till fungerande telefoni överallt och om man läser vår Norrlandsrapport där står det att infrastrukturen är en av de viktigaste frågorna, så det är klart att det är högt prioriterat på agendan, säger Moderaten Elisabeth Björnsdotter Rahm.

Kristdemokraten Anders Sellström menar å sin sida att regeringen i första hand kan utöva tillsyn på Telia och påpekar att Telia, som varit på utfrågning i riksdag, lovat att ta tag i problemet något han litar på att de kommer att göra.

– Och i det läget har vi gjort vad vi kan göra, säger Anders Sellström.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vill å andra sidan vill gärna se att regeringen tar i lite hårdare.

– Regeringen borde vrida om örat på Telia och säga att deras uppdrag är faktiskt att se till att det fungerar. Och fungerar det inte så kan man inte ersätta det gamla systemet.

Folkpartiets Maria Lundqvist Brömster säger även hon att det är viktigt att inte ersätta den gamla tekniken innan man kan garantera att den nya fungerar, och pekar också på Post- och telestyrelsens uppdrag att inrätta en upplysningstjänst dit berörda kan ringa.

Socialdemokraternas Isak From pratar även han om Post- och telestyrelsen och vill få tydligare statliga direktiv så att de i sin tur kan ställa tuffare krav på operatörerna.

Han säger också att det vore önskvärt med en statlig kontroll över nätet.

– När man avreglerade telefonmarknaden så insåg man inte fullt ut konsekvenserna.

Socialdemokraterna får medhåll av Vänsterpartiet medan Moderaterna och folkpartiet anser att staten ska vara en tillsynsmyndighet. Inte heller Kristdemokraternas Anders Sellström är inte lika imponerad.

– Jag tror att det är få som kan matcha tillgången som vi har i det här landet, och det har vuxit fram utan det statliga överkontrollen. Jag tror att den är fullt tillräcklig den lagstiftning som vi har idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".