Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vad hände med Agenda 21?

Miljömedvetna medborgare ställer om

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 08.02
"Inte bara sitta och prata utan faktiskt göra nånting."
(3:33 min)
Martina Engman och Annika Burholm odlar morötter och ruccola mitt i stan. Foto: Sofia Strömgren/SR

Nu kommer optimistiska tongångar från forskare om människors eget engagemang i miljöfrågorna. Den miljörörelse som nu växer fram kallar sig omställningsrörelsen och vill att vi blir mer självförsörjande och mindre beroende av olja.

I Umeå odlar Martina Engman morötter och sallad mitt i stan.

– Jag var glad att jag hittade några som var likasinnade.

Men känner du att du gör skillnad då?

– Ja, att jag får göra nånting. Inte bara sitta och prata utan vi gör faktiskt nånting. Och det är det som hela omställningsrörelsen handlar om.

För 20 år sedan dominerade de så kallade Agenda 21- målen i kommunerna, miljömål som bestämdes på den stora klimatkonferensen i Rio.

Skillnaden nu, enligt forskaren Björn Forsberg, är att kraften att ta itu med hur vi ska leva miljösmart och hållbart kommer från människor själva och inte från högt satta poltiiska mål.

- Omställningsrörelsen börjar underifrån och utifrån en övertygelse om att makten över utvecklingen ligger i våra egna händer. Självklart finns det sånt som man inte kan påverka på grund av EU-regler och annat, men inom många områden så har man väldigt stora möjligheter i lokalsamhällen att ställa om till en hållbar utveckling.

Stadsodlingsgruppen i Umeå startade i mars 2010 och odlingarna har de bland annat nere vid älven nedanför stadskyrkan. De har fått pallkragar och jord av kommunen, men i sin tur måste de betala hyra och också söka tillstånd hos polisen. Trots att odlingen ligger så centralt har de ännu inte utsatts för någon skadegörelse, säger Martina Engman.

– Nej, det är den vanligaste frågan, men det har gått jättebra. Det är aldrig någon som har förstört våra odlingar utan de har tagit kanske vattenkannan och förstört nån skylt. Men jag tror att alla kan relatera till mat. Det är ingen som vill vara och förstöra det, så det har fått vara i fred.

Vad kommer ni att odla i år?

– Vi kommer att odla potatis, och sen så hade vi jättemånga olika plocksallader förra året som vi ska försöka odla igen. Och så ska vi försöka oss på morötter och bönor och lite olika örter.

Enligt Björn Forsberg har tidigare försök till lokal omställning till hållbar utveckling hamnat i konflikt med andra politiska mål, som till exempel handel och tillväxt. Det är en av anledningarna till att Agenda 21- rörelsen inte kom längre.

– Så länge hållbarhetsarbetet inte går ut över ekonomiska tillväxtmål är man gärna med på tpget och kan skjuta till lite resurser. Men likafullt är engagemanget lägre idag och det är betydligt färre som jobbar med hållbarhetsfrågor i kommunkontoren och i den breda allmänheten. Det har skett en väldigt tydlig nedgång i aktivitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".