Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skellefteå

Noggrann granskning - inte för alla gode män

Uppdaterat fredag 27 april 2012 kl 14.10
Publicerat fredag 27 april 2012 kl 06.45
1 av 2
Anna-Karin Eriksson är en av de gode män som blivit kontrollerade. Hennes föregångare blev det inte. Foto: Elin Segerlind/SR
2 av 2
Per-Erik Berglund tycker att Överförmyndarenheten granskar för många gode män. Foto: Elin Segerlind

Skellefteå kommun kan inte kontrollera alla gode mäns arbete noggrant varje år. Det skulle kosta för mycket menar Per-Erik Berglund verksamhetsansvarig för överförmyndarenheten i Skellefteå.

Anna-Karin Eriksson som gjort anmälan är själv god man och menar att det finns en risk att gode män utnyttjar personen de hjälper, alltså sin huvudman, om de vet att de inte kontrolleras noggrant varje år.

Själv har hon blivit kontrollerad varje år sedan hon började som god man för snart fem år sedan.

– Jag lämnar in min årsredovisning som gäller min huvudman och sen kontrolleras den. Och då ska jag ha kvitton och allt ska vara verifierat. Så jag känner att jag är väldigt ordentligt kontrollerad och jag har ingenting emot det. Men det verkar som det är väldigt många som inte blir kontrollerade. Och då kan man undra vad det är för grund som gör att en del inte blir kontrollerade?

Svaret på Anna-Karin Erikssons fråga får vi från Skellefteå kommun, som säger att det helt enkelt inte är meningen att alla gode män ska kontrolleras noggrant varje år. Men det är Överförmyndaren som ansvarar för att kontrollera Skellefteås drygt 750 gode mäns arbete. Och idag granskas drygt hälften av dem noggrant varje år, en siffra som verksamhetschefen Per-Erik Berglund tycker är för hög.

– Egentligen har vi granskat fler än vad vi tycker att vi borde granska noggrant. Härom året var det ungefär 65 procent. Vårt mål är att komma ner på 40-45 procent noggrann granskning.

I dag har kommunen fyra granskare anställda som noggrant kontrollerar i genomsnitt en god man om dagen. Skellefteå arbetar efter en modell som gör att gode män kontrolleras noggrant minst var femte år. Men alla gode män får en översiktligt granskning varje år och enligt Per-Erik Berglund granskas de noggrant många gånger oftare än var femte år.

– Vi har legat över 50 procent i lång tid och vi jobbar med att få ner den andelen. Och det hänger ihop med att vi inte kan ha hur många granskare som helst, det är en ekonomisk fråga för kommunen, säger Per-Erik Berglund, verksamhetschef för överförmyndarenheten.

Förtydligande: Alla gode män granskas alltså varje år av kommunen, men bara hälften granskas noggrant. Det är den delen som Överförmyndarenheten vill få ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".