Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Höjd pensionsålder går inte ihop med frivilligarbete

Publicerat söndag 6 maj 2012 kl 06.30
Frivilligarbetare i Sverige samlade till kongress
(1:39 min)
-- Om människor ska orka engagera sig när de gått i pension kan inte pensionsåldern höjas till 75 år, säger Agneta Zedell RFS förbundsordförande. Foto Sören Andersson.

Om människor ska orka engagera sig när de gått i pension kan inte pensionsåldern höjas till 75 år. Det var ett av budskapen när en två dagar lång konferens som arrangeras av Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare (RFS) inleddes i Umeå igår.

– Om människor ska orka engagera sig i frivilliga uppdrag så måste det finnas tid och vi vet att det är oerhört många människor som efter pensioneringen som känner att nu har jag lön ifrån staten, nu vill jag ge något tillbaka och då väljer man att använda sin kompetens, sin tid och sin kraft till sådana här uppdrag, säger Agneta Zedell, förbundsordförande RFS.

– Vi organiserar personer som har lagreglerade uppdrag som gode män förvaltare, kontaktpersoner i familjehem och kriminalvårdens övervakare. Att vara frivillig i dem här uppdragen det betyder att man gör ett arbete som är stadgat i lag som myndigheterna absolut behöver för att kunna ta sitt ansvar, alla de här uppdragen har ett mycket litet arvode så att större delen av insatserna görs på ideell grund.

Hur väcker man då det här engagemanget hos människor?

– Jag tror att människor har det här engagemanget, det ligger i vår kultur och jag tror att det är många som tänker så att man vill göra någonting för andra helt enkelt. Det är sådant samhälle man vill leva i.

Det är också samhällsekonomiskt fördelaktigt?

– Det är samhällsekonomiskt fördelaktigt och vi har ju gjort en beräkning, nu har vi ju specialiserat oss på de frivilliguppdrag som är stadgade i lag, frivilligsektorn som sådan är mycket större än så, men när vi har gjort ekonomiska beräkningar om våra uppdrag skulle utföras av socialsekreterare istället så har vi räknat med en grundlön och vi har dragit bort arvodena. Då handlar om fyra-fem miljarder kronor per år som i så fall skulle läggas på lönekostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".