Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning

Barn till högutbildade läser till läkare

Publicerat onsdag 9 maj 2012 kl 07.55
"Det är ett fåfängt försök att tro att våra studenter ska återspegla befolkningen"
(1:58 min)
På Umeå Universitet anser man att det är svårt att rekrytera nya grupper i samhället. Foto: SvtBild

En majoritet av de som läser läkarprogrammet på Sveriges universitet har själva högutbildade föräldrar, det enligt en rapport från Högskoleverket. På Umeå Universitet finns det inte längre mycket hopp om att kunna göra något åt snedrekryteringen.

Det handlar om en snedrekrytering när det kommer till social bakgrund. Cirka 70 procent av de som läser till läkare i Sverige har själva högutbildade föräldrar, en siffra som även stämmer in på Umeå Universitets läkarprogram. Det menar Per Lindström, ordförande i antagningsrådet, som anser att det är svårt att bredda rekryteringen.

-- Men det man kan göra är att inte lägga hinder i vägen för den som senare i livet inser att man faktiskt vill jobba med ett yrke som kräver högskoleutbildning, säger Lindström

Med det menar han att man ska ha ett fungerande studiemedelssystem och möjligheter till en gymnasial vuxenutbildning. Han anser att speciella kvotsystem gynnar de som redan har tankar på läkaryrket snarare än personer från helt andra grupper i samhället. Han tror dessutom att mycket handlar om hemmiljön.

– Man lär sig under uppväxten att tänka i vissa banor, och det ligger närmare till hands för de som har föräldrar med högskolebakrund, säger han.

Enligt Per Lindström är det även en trolig förklaring till varför så många läkarstudenter själva har en läkare i familjen.

Det Umeå Universitet ändå gör för att bredda rekryteringen är att låta läkarstudenter möta elever från alla slags gymnasieprogram i hopp om att så ett frö. Men trots att Per Lindström tycker att en mer spridd rekrytering vore en fördel för undervisningen så vågar han inte tro att Universitetets ansträngningar ger något större resultat.

– Vi har insett att det är ett fåfängt försök att tro att man ska kunna få en fördelning av studenter som helt återspeglar befolkningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".