Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malå

Kåta ett viktigt kulturarv för samer

Publicerat lördag 21 juli 2012 kl 12.15
"Annars skulle det vara svårt för skogssamer att ha en stark samisk identitet"
(1:41 min)
Jörgen Stenberg i styrelsen för Malå sameby. Foto: David Rydenfalk/Sameradion

Byggnadstraditioner är lika viktiga för det samiska kulturarvet som andra kulturyttringar som slöjd och kolten. Det tycker Jörgen Stenberg, som är ordförande i Malå sameförening, som håller i arbetet med att rusta upp den äldst bevarade kåtan i Malå kommun.

– Kulturarvet är det som formar oss och gör oss till de vi är, och skulle man inte kunna se och uppleva en skogssamiskt timrad kåta så skulle det vara väldigt svårt för skogssamer att ha en stark samisk identitet, säger Jörgen Stenberg.

Koppsele naturreservat är ett av de äldsta samevistena i Malå kommun?

– Jo, det finns ju rester av stenåldersredskap här i strandkanten. Så det är ju ett kontinuerligt bruk av platsen från stenåldern fram till nu, kan man ju säga.

Kan du berätta historien bakom den här kåtan?

– Den här kåtan har varit bostad, då han stod här från första början till Jons Vilhelm Jonssons familj. Vilakken. Så det är den som vi nu håller på att renovera. Å det blir inte så kvar så mycket. Undertimringen blir det ingenting kvar av det orginala för den var helt slut. Man stack in knivar ända in till skaftet. Men tacket blir kvar i orginal.

Men vad är det för vits med att överhuvudtaget ha en kåta här ute?

– Platsen i sig är ju väldigt viktig, oavsett man själv har några förfäder som bott här eller inte. Eftersom det är en del av det gemensamma kulturarvet som alla samer i Malå har. Och då är det viktigt att man ska kunna se och känna hur platsen var då ens förfäder och de som levde och verkade här, och även kunna känna vilka förutsättningar som fanns. Så det är dels det, men också ett annat perspektiv är ju att vara lite ödmjuk och visar respekt för de som levde och verkade här att vi sköter om deras arv. Skulle man vara ett historielöst folk, det är inte alls något som är postitivt. Att känna till och ha en levande historia i ens egen närhet, det är viktigt ur många perspektiv, säger Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".