Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvård & Hälsa

Västerbottningarna bäst i landet på att ge blod

Publicerat måndag 6 augusti 2012 kl 14.15
Förra året gav drygt 237 000 svenskar blod. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.

I Västerbottens län finns dubbelt så många blodgivare per tusen invånare, 41 stycken, som i Västernorrland som är sämst i landet.
– Vi är väldigt aktiva för att få fler blodgivare och att hålla dem i god form, säger Maria Remes, jourläkare vid blodcentralen i Umeå.
Blodgivarlistan har ställts samman med siffror från Socialstyrelsen och Statistiska centralbyrån.

Både fler och färre ger blod i Norrland än någon annanstans i Sverige. I Västerbottens län finns mer än dubbelt så många blodgivare som i Västernorrlands län, visar siffror som TT tagit fram.

Västerbottens läns landsting har flest blodgivare per invånare i hela landet.

– Perfekt! Vi upplever väl kanske att vi kämpar på. Vi ringer mycket, vi är väldigt aktiva för att få fler blodgivare och att hålla dem i god form, säger Maria Remes, jourläkare vid blodcentralen i Umeå.

– Vi upplever mer att andra blodcentraler hör av sig till oss för att få köpa blod när det är brist. Det är inte så ofta som vi måste vända oss till ett annat ställe.

TT:s blodgivarrankning sammanställdes genom att Socialstyrelsens siffror om rapporterade blodgivare i landet för hela 2011 ställdes mot Statistiska centralbyråns befolkningsstatistik för december samma år. Resultatet visar att Västerbotten hade 41 blodgivare per 1 000 invånare förra året, tätt följt av Värmland med 39 blodgivare.

– Det finns en väldigt lång tradition i Värmland att man ska lämna blod om man kan, säger Kerstin Edlund, divisionschef och tillförordnad landstingsdirektör för landstinget i Värmland.

– Befolkningen är positivt inställd till att lämna blod. Vi har satsat på att ha en stor blodgivarkår, därför att tappar man för hårt så blir inte det heller bra.

De båda topplänen har nästan dubbelt så många blodgivare som de två sämsta i statistiken. I Gävleborgs län finns 21 blodgivare per 1 000 invånare - i Västernorrlands län bara 19.

– Vi får ihop våra lager med hjälp av de blodgivare vi har, men visst har vi mycket tankar om hur vi ska försöka utöka vår blodgivarkår. Det finns ju ett behov, säger Monica Arkenström, samordnare för blodcentralerna i Gävleborgs län.

Inte heller i Västernorrland fattas det blod.

-– Vi tappar mer blod än vad sjukvården lokalt behöver, säger länslaboratoriechefen Ulf Jansson.

För att få till en omfattande blodgivning krävs god tillgänglighet och en uppsökande verksamhet, säger Thomas Attnäs, nationell presskontakt för Geblod.nu, en gemensam webbplats för blodgivningen i Sverige.

-– Vi ser ju trenden. Allt handlar om tillgänglighet, och då är blodbussarna jätteviktiga. Hade vi inte haft dem så hade vi inte klarat Sveriges blodförsörjning. De står för ungefär 15 procent av all blodtappning i Sverige. De är helt, helt nödvändiga, säger Thomas Attnäs.

Johannes Cleris/TT

Fråga

Fakta om blodgivare

Varje år får cirka 100 000 personer blodtransfusioner. Minst en tredjedel tros vara direkt livräddande i akuta situationer.

Förra året gav drygt 237 000 svenskar blod. Antalet registrerade blodgivare är drygt 400 000.

För att kunna bli blodgivare ska man vara 18-60 år, frisk och väga minst 50 kilo. En personlig intervju görs numera vid varje blodgivningstillfälle.

Faktorer som gör att man tillfälligt inte får ge blod kan vara infektioner, resor till malariaområden, tatuering eller piercing eller att man haft en ny sexpartner. Den medicinskt ansvarige läkaren avgör ytterst om en person ska få ge blod.

Allt donerat blod testas innan det går vidare för att minimera risken för smittspridning.

Källor: Socialstyrelsen och Geblod.nu

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".