Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Äldreomsorg & Arbetsliv

Tusen vikarier behövs i äldreomsorgen

Publicerat tisdag 7 augusti 2012 kl 16.13
Tusen vikarier behövs
(2:24 min)
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Vikarierna behövs i Skellefteås äldreomsorg, svarar kommunen på fackets kritik. Nu under juli vickar omkring 900 personer inom vården. Men många av dem är ju inte nya ansikten för de gamla, påpekar Camilla Lindström på Skellefteå kommun.

– Den största delen av vår personal är ju ändå tillsvidareanställda. Och de vikarier som vi använder mest är ju också de som är utbildade och som har jobbat hos oss ett tag. Så att för de äldre är ju också vikarien en bekant person. Så att så många nya behöver de ändå inte möta, säger Camilla Lindström, chef för personutvecklingsenheten på socialkontoret i Skellefteå.

Facket vill minska vikarieruljansen, att man satsar på långsiktiga jobb och anställningstrygghet. Med höjd grundbemanning tror Kommunals Skellefteåordförande Håkan Nilsson att de ordinarie skulle klara av att täcka upp kortfrånvaro utan att ringa in vikarie. Men arbetsgivaren tror inte på idén.

– Det skulle inte lösa alla våra vikariebehov. Det är väldigt svårt att förutse korttidsfrånvaro och schemalägga personal på rätt tid där behoven kommer att uppstå. Det skulle ändå behövas vikarier, säger Camilla Lindström.

I lördags hörde vi Kommunals Håkan Nilsson om att det hittills i år redan varit inne drygt 1000 korttidsanställda i äldreomsorgen, rekordmånga trodde han. Men när personalutvecklaren Camilla räknar in hela personalen - med sjuksköterskor, sjukgymnaster etc ser hon ingen ökning, tvärtom.

– Våran bild är att antalet timvikarier faktiskt har minskat, egentligen kontinuerligt under hela året om man jämför med förra året, varje månad. Och de vikarier som vi har inne hos oss de får också arbeta mer tid än vad de har gjort tidigare.

Håkan Nilssons siffror, utifrån de yrken där Kommunal har medlemmar

  • mer än 1600 ordinarie anställda i äldreomsorgen vid årsskiftet
  • förra året togs in mer än 1300 tillfälligt anställda
  • nu är vi bara i början av augusti och redan har över 1000 vickat i äldreomsorgen

Camilla Lindströms siffror

  • ca 1900 anställda i äldreomsorgens alla yrken
  • under juli ca 900 vikarier, visstidsanställda
  • en vanlig månad omkring 500 korttidsanställda, räknat på alla yrken

Skellefteå kommun har en egen bemanningsenhet som jobbar med att ringa in vikarier. Med utbildning och tidigare jobb i kommunen prioriteras man högre och erbjuds vikariat först.

Men vägen till ett fast jobb, en tillsvidareanställning, kan vara lång. Som undersköterska eller vårdbiträde kan man i värsta fall få hoppa mellan vikariat och allmän visstidsanställning i totalt fyra år innan man enligt lag ska erbjudas tillsvidareanställning. Med det nya avtalet kortas tiden till totalt 3 år arbetade dagar inom en 5-årsperiod.

– Varje månad så tillsvidareanställer vi ju ett antal personer som har uppnått den tiden, säger Camilla Lindström på Skellefteå kommuns personalutvecklingsenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".