Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
UMEÅ UNIVERSITETSSJUKHUS

Akut kris på Operationscentrum

Publicerat tisdag 14 augusti 2012 kl 08.53
För högt tryck på operationerna
(1:32 min)
Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Sjuksköterskorna säger upp sig och läkarna anmäler sjukhuset till Arbetsmiljöverket. Problemen på Operationscentrum vid Universitetssjukhuset i Umeå har blivit akuta.

Det fattas narkospersonal, och arbetstiden räcker inte till de nödvändiga operationerna. Nu tar sjukhusledningen till en dyr utväg: Sjuksköterskor via bemanningsföretag.

De senaste åren har läget varit ansträngt på Operationscentrum i Umeå, Universitetssjukhusets hjärta för akutvården. Det görs för många operationer, har Arbetsmijöverket konstaterat efter en tillsyn. Det vill säga för många i förhållande till personalens arbetstid.

Sköterskor och läkare hinner inte med, och det har bland annat lett till stressjukdomar hos var tredje läkare. Nu senast har ett tiotal narkossköterskor sagt upp sig, och personalbristen kommer att bli ännu mer akut.

– Sommaren har inneburit underbemanning som vanligt, men att nu dessutom sjuksköterskorna väljer att säga upp sig, det får läkargruppen att se med bävan framåt hösten, säger Jan Sundling, läkarnas huvudskyddsombud.

I våras beslutade Arbetsmiljöverket att sjukhuset måste planera in färre operationer varje vecka. Det går inte att göra fler operationer än vad man har personal till. Konsekvensen blir att läkare och sköterskor tvingas fortsätta jobba när arbetsdagen på schemat är slut, det går inte att ta matraster och situationen blir ohållbar.

Men ännu har det inte blivit någon förändring, och nu börjar både läkare och sköterskor hoppa av till andra jobb.

Verksamhetschefen på Operationscentrum, Ritva Kiiski Berggren håller med om att arbetsmiljöproblemen är stora och måste lösas. Den akuta lösningen blir nu att ta in sjuksköterskor från bemanningsföretag,  något som kommer att kosta landstinget mer än 100 000 kronor extra varje månad. På ett år blir den extra kostnaden 1-1,5 miljoner kronor.

Däremot ser verksamhetschefen ingen möjlighet  att minska antalet operationer per vecka, som Arbetsmiljöverket kräver. Operationsköerna får inte växa. Och det får huvudskyddsombudet Jan Sundling att misströsta.

– Ja, den tanken vågar jag inte tänka. Det måste helt enkelt hända något, säger han.

– Vi kan inte dra ner på antalet operationer, säger Ritva Kiiski Berggren, men däremot måste vi försöka planera och schemalägga bättre, i dialog med facket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".