Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Rekord för hjortron

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 04.56
Hjortronrekord i år
(1:42 min)
1 av 7
Rekordmycket hjortron i år. Foto: Ingrid Marklund/SR.
2 av 7
Thailändska bärplockare i Hällnäs. Foto: Ingrid Marklund/SR.
3 av 7
Polska och thai på skylt i Hällnäs. Foto: Ingrid Marklund/SR.
4 av 7
Thailändska bärplockare i Hällnäs. Foto: Ingrid Marklund/SR.
5 av 7
Thailändska bärplockare i Hällnäs. Foto: Ingrid Marklund/SR.
6 av 7
Thailändska bärplockare i Hällnäs. Foto: Ingrid Marklund/SR.
7 av 7
Thailändska bärplockare i Hällnäs. Foto: Ingrid Marklund/SR.

Ton efter ton av myrarnas guld. I år är det ett riktigt rekordår för hjortron i Västerbotten, och det tänder hoppet om en bra förtjänst hos de ungefär 2000 thailändska bärpockare som jobbar på länets myrar. Bara hos en av de mindre uppköparna, Ståls i Hällnäs, har 47 ton hjortron vägts in i år.

Det är tidig kväll i Hällnäs, och det språk som hörs mest på byn är thai. Nästan varenda bil på genomfartsgatan är en minibuss fullastad med dagens skördar. Vid det thailändksa bemanningsföretagets invägning växer höga staplar med fulla bärlådor. Blåbärssäsongen har just börjat, men hjortronsäsongen närmar sig slutet här i kustlandet. Och det har varit ett rekordbra år för hjortronplockning. Wi Lot är en av de 250 thailändare som levererat tonvis med hjortron till Hällnäs.

--Det har börjat mycket bra i år ,säger Wi Lot som är här för fjärde gången.

Han har hittills plockat 300 kilo hjortron och börjar nu med blåbär. För 300 kilo hjortron betalar uppköparna över 30 000 kronor. Wi Lot vet inte hur mycket av det som han får behålla som netto, men han tror det blir bra med pengar.

– Jag vill köpa utrustning till min gård och en dator till barnen, berättar han. Jag har tre barn och de kommer att bli väldigt lyckliga om de får en dator.

I år har en duktig plockare kunnat ta hem hjortron för 2-3000 kronor om dagen. Med blåbären blir det inte lika mycket pengar, men närmare en tusenlapp kan en dagsskörd på 60-70 kilo ge. Eftersom thailändarna oftast plockar nästan varenda dag så drar de ihop en summa varje månad som är långt över den avtalsenliga garantilönen på drygt 18 000 i månaden.

Hur mycket av det totala värdet som en plockare får skiljer sig litet från företag till företag. De thailändare som kommer hit under säsongen är anställda av thailändska bemanningsföretag, och det är avtalet mellan plockaren och bemanningsföretaget som styr villkoren.

– Ifjol plockade de allra flesta för ett värde långt över garantilönen, berättar Catarina Lundberg på Norrskensbär i Jörn.

– Av ungefär 700 plockare var det kanske ett 10-tal som hade plockat så litet att vi måste gå in med pengar för att de skulle komma upp i garantilönen. De allra flesta hade plockat betydligt mer.

– När garantilönen infördes var vi rädda att det skulle bli så att några satt i skogen på en stubbe och väntade på att få 18 000 i månaden. Men så har det inte alls blivit, säger Catarina Lundberg.

– De allra flesta jobbar väldigt hårt, för de nöjer sig inte med garantilönen utan vill tjäna så mycket som möjligt när de är här.

Fakta bärplockare

I år har nära 6 000 thailändare fått tillstånd av Migrationsverket att arbeta i Sverige under bärsäsongen. Ungefär 2000 av dem plockar i Västerbottens län.

Bären levereras till svenska uppköpare, men thailändarna är nästan alltid anställda av thailändska bemanningsföretag. Det är förmånligare för plockarna att skatta i Thailand istället för i Sverige.

Alla anställda hosbemanningsföretagen ska få en garantilön på drygt 18 000 kronor i månaden. Vad lockarna kan tjäna därutöver bestäms av avtal med varje företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".