Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Dikning orsakar fiskdöd och försuring

Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 06.42
Torrlagd sjö försurar miljön och dödar fisk
(1:33 min)
Vatten från sulfidjord. Foto Jan Åberg.

Dikning är en av orsakerna till sulfatjordsförsurning - ett av Västerbottens äldsta och största vattenproblem men i stort sett okänt för de flesta.

Sulfidjordar finns längs hela bottenvikens kustland, men är extra problematiska i Västerbottens låglänta kustområden från Umeå till Skellefteå.

De flesta har väl nån gång lagt märke till en det - en märklig rödbrun färg i dikesvatten eller mindre vattendrag. Men få känner till att det handlar om utfällningar av metaller.

Den kustnära marken i Västerbotten är rik på sulfidjord, eller svartmocka i folkmun. En svartflammig lera med hög halt av järnsulfid. Så länge den ligger täckt är den ofarlig för miljön. Men när den kommer i kontakt med syre oxideras järnsulfiden till svavelsyra och lakar ur metaller i jorden. Med regnvattnet förs metaller som aluminium ut i vattendrag och förgiftar fisken. Aluminum täpper till gälarna så att fisken inte kan andas. Fisken kvävs, eller om man så vill, drunknar i vattnet.

Sulfidjordarna bildades för flera tusen år sedan när vattnet var salt. De ligger runt hundra meter över havet. Västerbottens flacka landskap var gynnsamt för uppkomsten av sulfidjord.

Problemet med fiskdöd på grund av sulfatjordsförsurning uppstod i Västerbotten redan i början av 1900-talet. Då visste man inte vad det berodde på. Nu vet forskarna att det var de omfattande dikningarna och sänkningar av sjöar för att skapa mer åkermark som ledde till att sulfidjordarna kom i kontakt med syre, vilket löste upp miljöfarliga metaller. Men hos den stora allmänheten är det här fortfarande okänt.

Globalt sett är sulfidjordarna mest problematiska i Bottniska viken och Australiens kuster. Forskare anser också att klimatförändringarnas extrema väderfenomen, som torra somrar, kommer att öka oxideringen av sulfidjordarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".