Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
UMEÅ

Tufft för synskadade vid nya bussgatan

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 15.36
"Våra krav har inte hörsammats"
(7:21 min)
Karin Sundbaum, ombudsman på Synskadades riksförbund, är kritisk till trafikmiljön vid den nya bussgatan utanför Norrlands universitetssjukhus. Foto: Olov Antonsson.

I höst färdigställs den nya bussgatan vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Synskadades riksförbund riktar skarp kritik mot trafikmiljön för de synskadade gångtrafikanterna. Trots att man under lång tid har påpekat bristerna för Umeås politiker har ingenting hänt. 

Synskadades riksförbund i Västerbotten har under lång tid kritiserat det nya övergångsstället som går över den fyrfiliga gatan. 

– Som synskadad så är det väldigt svårt att på ett säkert och tryggt sätt ta sig över ett så stort övergångsställe. Det funkar inte att ha ögonkontakt med bussförare och bilförare, säger Karin Sundbaum, regional ombudsman på Synskadades riksförbund i Västerbotten. 

Övergångsstället har hjälpmedel i marken som ska hjälpa synskadade, så kallade taktila stråk, men det räcker inte, menar Synskadades riksförbund.

Man kräver ljud- och ljussignaler – men hittills har politikerna och tjänstemännen bakom bygget inte brytt sig om kraven. 

– Vi hade ett möte med projektgruppen. Vi framförde våra krav och hur viktigt det är med ett ljud- och ljusreglerat övergångsställe. De sa att det går att förbereda för att sätta dit, men de har inte hörsammat de krav som vi ställde, säger Karin Sundbaum.

– Jag har hört att Umeå kommun har som policy att inte ha ljud- och ljusreglerade övergångsställen. Det är väldigt konstigt. Det är oerhört viktigt att det finns. 

Du har själv kraftigt nedsatt syn och är helt blind på ena ögat. Vågar du själv röra dig vid den nya bussgatan på egen hand? 

– Nej, det gör jag inte. Det är för otryggt. Det är oerhört svårt att veta när det är dags att gå över. 

Gerhard Stenlund
gerhard.stenlund@sverigesradio.se

Olov Antonsson
olov.antonsson@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".