Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kvarkentrafiken

Nytt rederi ska rädda trafiken över Kvarken

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 16.18
Hoppas på låga biljettpriser
(1:58 min)
1 av 2
Billigare och särkrad trafik över kvarken med rederibolaget tror, Raili Borg (S) kommunpolitiker i Umeå. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 2
Kommunfullmäktige i Umeå fattade idag det fomella beslutet om rederibolaget. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Kvarkentrafiken är räddad och när nu Vasa stad och Umeå kommun bildat ett rederibolag hoppas Socialdemokraten Raili Borg att biljettpriserna ska vara fortsatt låga.

Raili Borg hoppas att priserna även i fortsättningen ska ligga på samma låga nivå som nu och det sedan konkursförvaltaren tog över trafiken från RG Line. Med det gemensamma rederibolaget tror Raili Borg på mer säkra förhållanden för båttrafiken:


– Det som är det viktigaste är att trafiken kommer att säkras i framtiden.

Idag togs det formella beslutet att städerna på båda sidor om Kvarken bildar ett gemensamt rederibolag, Vasa - Umeå.

Frågan är om de biljettpriser som gällt efter att konkursförvaltaren tog över trafiken från konkursade RG Line är de som även ska gälla i fortsättningen och som fått fler att resa. Bertil Hammarstedt är nyvald styrelseordförande för rederibolaget.

– Ja, det är i stort sett en fördubbling när det gäller passagerare. Vi var nere på en bottennivå i 2009-2010 och nu har konkursförvaltaren sänkt priserna och lyckats fördubbla antalet. Godstrafiken är i stort sett fullt belastad på färjan, säger Bertil Hammarstedt vd för det kommunala bolaget INAB, infrastruktur AB Umeå.

Kommer det då att innebära att ni ser över prisbilden när ni tagit över trafiken?

– Nu är du ett halvt år före tidtabellen, det ska vi svara på när styrelsen är samlad, vi är valda idag först.

Från politiskt håll, så säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund i Umeå att det är viktigt att ha många resande och att man som ägare även kan påverka biljettpriset och Raili Borg är väldigt tydlig med vad som ska gälla:

– Det är lönsamt, det ger mer trafik när man håller priserna på en rimlig nivå, säger Raili Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".