Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hemsjukvården

"Bättre med kommunal hemsjukvård"

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 16.11
"Större samordningsvinster"
(2:59 min)
På måndagen fattade Umeå kommun beslut om att ta över ansvaret för hemsjukvården från landstinget. Hemsjukvården ska kommunaliseras i hela Västerbotten från och med nästa höst. Foto: Scanpix.

Det blir flera fördelar för patienterna när ansvaret för hemsjukvården i Västerbotten nästa höst flyttas från landstinget till länets kommuner. Det säger Britt-Inger Högberg, landstingets projektledare.

– Det blir bättre för patienterna om det ligger under en huvudman.

Hemsjukvård är till för alla personer över 18 år som inte kan ta sig till en hälsocentral.

På måndagen fattade Umeå kommun beslut om kommunalisering av hemsjukvården. De andra kommunerna i Västerbotten väntas följa efter, och 1 september 2013 är det tänkt att kommunerna ska ta över.

Förändringen har gjorts på många andra håll i landet, med gott resultat, säger Britt-Inger Högberg.

Vilka blir skillnaderna för patienterna?

– Det blir förmodligen bättre för patienterna när både hemtjänsten, hemsjukvården  och även de särskilda boendena ligger under samma organisation. Man får möjlighet att bygga och samordna på ett helt annat sätt.

Kommer det att kosta mer för patienterna?

– Det kommer troligen inte kosta mer. Man har större samordningsvinster att göra inom den kommunala vården.

Hur ska ni göra för att se till att inte enskilda patienter hamnar i kläm?

– Vi ska jobba med ett stort antal arbetsgrupper och gå igenom rutiner för att kunna få till bra samarbetsformer mellan den kommunala hemsjukvård och hälsocentralerna. Vi kommer både titta på verksamhetsrutiner, men även personal och personalövergångar. Vi kommer också titta väldigt mycket på kommunikationen, hur vi får ut budskapen till medborgarna, så de vet var man söker när man vill ha hemsjukvård, säger Britt-Inger Högberg.

Pia Diaz Bergner
pia.diazbergner@sverigesradio.se

Olov Antonsson
olov.antonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".