Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umgransele

Ilska och sorg i Umgransele

Uppdaterat tisdag 28 augusti 2012 kl 14.03
Publicerat tisdag 28 augusti 2012 kl 07.59
VD:n: "Det är jobb som står på spel"
(3:40 min)
1 av 6
Josef Nygren, VD för Umlax upptäckte i morse att någon släppt ut över hundra ton lax från hans odlingar i Umgransele. Foto: Örjan Holmberg/SR.
2 av 6
Klottrat på väggen vid fiskodlingen, Foto: Örjan Holmberg/SR.
3 av 6
Fiskar som håvats upp, Foto: Örjan Holmberg/SR.
4 av 6
Döda fiskar i Umgransele, Foto: Örjan Holmberg/SR
5 av 6
Fiskodlingen i Umgransele, Foto: Örjan Holmberg/SR.
6 av 6
Kasse med fisk man lyckats rädda, Foto: Örjan Holmberg/SR.

I Umgransele är man både ledsna och arga efter nattens sabotage mot Umlax fiskodling. Över hundra ton fisk har släppts ut i Umeälven och polisen misstänker att aktivister kan ligga bakom. Miljonbelopp har gått till spillo.

– Det var overkligt. Det är mycket känslor inombords, även bland dom anställda som drabbas. Det är ju jobb som går till spillo, säger Josef Nygren.

Det är 16 fiskkassar som skurits upp och det handlar om över hundra ton fisk som har släppts ut. På dörren till lokalerna har det klottrats "DBF hjärta dom vilda fiskarna". DBF är en känd förkortning för "Djurens befrielsefront".

Kassarna har en omkrets på nästan 50 meter och nästan hälften av nätet och de kraftiga nylonrepen har skurits av vid vattenbrynet. Runt omkring odlingen hoppar det öring överallt, det är tonvis med fisk och miljonvärden som går till spillo. Mycket är småfisk som inte kommer att överleva, säger Umax VD Josef Nygren.

– Fisken som dom säger att dom ska släppa fri, den kommer att dö, nästan alla. Det är ju småfisk de har släppt ut, det är fisk som inte har förutsättningar att klara sig. Den kommer att gå en svältdöd till mötes. Det är höst och kallt i vattnet så det blir en massdöd, säger Josef Nygren.

Går det att fånga in fisken?

– Delvis, men vi försöker fånga tillbaka, det startade vi direkt med i morse, men det är inte lätt.

Hur stora belopp pratar vi om som riskerar gå till spillo?

--Många miljoner är det.

Finns det risk att folk mister jobbet nu?

– Ja, att påstå någonting annat vore ju att ljuga. Jag kan inte överblicka exakt vad som kommer att hända, men det är ju ingen tvekan om att det är jobb som står på spel, säger Josef Nygren.

Polisen har säkrat vissa spår.

En som bevittnat händelserna idag är minkfarmaren Kurt Sundelin. Tidigt i morse åkte han till fiskodligen för att hjälpa till och han möttes av en väldig förstämning på arbetsplatsen.

– Jag såg en massa människor som var väldigt nedstämda. Som bara konstaterade att alla kassar hade skurits sönder, säger Kurt Sundelin.

– Som du ser är det inte mycket kvar.

Det här sabotaget river upp minnen för Kurt Sundelin. Han är minkfarmare och har utsatts för sabotage från djurrättsaktivister fyra gånger. Om de kom och kedjade fast sig på minkfarmen och jag kunde föra en dialog med dem skulle jag respektera dem, säger Kurt. Men inte när de tar till kriminella metoder, säger han.

– Det enda syfte de har det är att åsamka så stor ekonomisk skada de kan, så du tvingas sluta jobba med det yrke du har valt, säger Kurt Sundelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".