Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvård & Arbetsmarknad

Barnmorskorna höjer rösten om bristerna och lönerna

Publicerat onsdag 27 mars 2013 kl 00.35
Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

Det börjar bli en aktut brist på barnmorskor i Västerbotten. Men de hett eftertraktade barnmorskorna kommer inte till länet och nu kräver länets Barnmorskeförening i en debattartikel i VK att statusen på yrket höjs.

– Jag tror också att det är viktigt att hela Västerbotten, både inland och kusten, förstår allvaret i det här, att det faktiskt är så pass stor brist, säger Erika Häggblad, barnmorska i Lycksele som sitter i föreningens styrelse och var med och skrev debattartikeln.

Sommaren närmar sig och då märks bristen ännu mer - personalen pusslar för att få till bemanningen.

– Vi förskjuter våra semestrar och vi försöker hjälpa varandra så att det ska täcka hela somrarna men  det handlar mycket om att vi täcker upp för varandra och inte tar våra sommarsemestrar som man borde och har rätt att göra.

Men året runt, i både mödravård och förlossningsvård, är det pensionerade barnmorskor som blir räddningen.

– Man kan ju undra hur länge som det kommer att hålla, på det sättet att man tar in de pensionerade barnmorskorna, säger Erika Häggblad.

Marie Rodling Wahlström, som är verksamhetsområdeschef på landstinget, säger att bristen på barnmorskor känner man till sedan många år. Det är lika svårt på många andra ställen i landet. Men det gör inte problemen med att rekrytera barnmorskor mindre allvarlig.

Barnmorskan Erika Häggblad pekar på att lönen är en viktig faktor, att få betalt för 4,5 års högskolestudier och kompentens och legitimation som både sjuksköterska och barnmorska borde ge mer än max 30 000 i slutlön efter ett helt arbetsliv tycker hon.

– Västerbottens läns landsting har ju en policy att man ska premiera dem som läser vidare. Och det har man gjort i andra delar av sjukvården. Och vi tycker att det faktiskt är dags att det är kvinnosjukvården nu som får del av den kakan.

Det behövs en gemensam satsning från landsting, kommuner och privata företag, säger Marie Rodling Wahlström på landstinget. Att man sätter sig ner och kommer fram till hur man skall locka unga till länet och barnmorskeyrket. Och Erika Häggblad väntar på svar.

– Grejen är att vi har ju försökt få kontakt med dem på annat sätt gentemot att göra skrivelser men vi har inte hört ett skit utav dem och det är bland annat därför som vi gör den här artikeln. Vi vill ha någon typ av reaktion från landstingsledningen.

– Vi vet att våra chefer de gör allting för att rekrytera barnmorskor. Men nu är det upp till politikerna faktiskt, och landstingsledningen, att göra något åt det här, säger Erika Häggblad, barnmorska i Lycksele och styrelseledamot i Barnmorskeföreningen Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".