Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Lugnare förskola för dyrt - kommunen ska spara halv miljard

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 04.16
Lugnare dagis för dyrt när Umeå ska spara halv miljard
(1:35 min)

Mindre barngrupper i förskolan blir inte av nästa år heller. Det är en av de troliga följderna av att Umeå kommun ska spara en halv miljard under de närmaste två åren. I det budgetarbete som pågår nu har det kommit fram att kommunen har mycket mindre pengar än man tidigare trott, och en lång lista på sparförslag håller på att tas fram. Ett förslag är att ännu en gång skjuta upp det gamla beslutet om att minska barngrupperna i förskolan.

På listan finns också sparförslag som om att skjuta upp nya badhuset, minska personal inom äldreomsorgen, ta bort stödet till enskilda vägar - och så finns det ett förslag att det planerade kvinnohistoriska museet inte ska bli av.

Inga beslut är ännu fattade om nästa års besparingar, men under budgetarbetet som pågår just nu har det visat sig att Umeå kommuns ekonomi är mycket sämre än man räknat med tidigare. Det fattas en halv miljard i kommunkassan de närmaste två åren. Det kommer att bli en lång lista på sparförslag som politikerna har att besluta om i höst när budgeten för 2014 spikas. Listan på förslagen är inte offentliggjord ännu, men det kommer att bli en lång lista på drastiska sparåtgärder som läggs fram till kommunfullmäktige i höst.

På Bergatrollets förskola i Umeå går drygt 100 barn idag, i snitt är det 17 barn per grupp. Nästa år skulle det alltså ha blivit två barn färre i varje barngrupp - men allt pekar på att förskolegrupperna är en av alla de sparåtgärder som Umeå kommun tar till när budgeten för nästa år ska spikas.

Lisa Jonsson är förskollärare på Bergatrollet sen 15 år och hon har sett den här satsningen på mindre grupper skjutas upp gång på gång.

–- Det känns tråkigt när man har blivit lovad att det ska bli av och sett fram emot det, säger hon. Även om vi har en bra verksamhet idag.

– Mindre barn i grupperna skulle göra skillnad, jag tror vi skulle hinna med mycket mer av det vi önskar hinna idag, säger Lisa Jonsson.

En enkät som Umeå kommun gjort bland förskolebarnens föräldar visar att föräldrarna saknar lugnet för barnen.

Inga beslut är fattade om nästa års besparingar, men under budgetarbetet som pågår just nu har det visat sig att Umeå kommuns ekonomi är mycket sämre än man räknat med tidigare. Det fattas en halv miljard i kommunkassan de närmaste två åren! Det kommer att bli en lång lista på sparförslag som politikerna har att besluta om i höst när budgeten för 2014 spikas, Listan på förslagen är inte offentlig ännu, men enligt Västerbottens-Kuriren kan det bli sånt som att skjuta upp nya badhuset, minska personal inom äldreomsorgen, ta bort stödet till enskilda vägar och så finns det ett förslag att det planerade kvinnohistoriska museet inte ska bli av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".