Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

Recept på picknickmat inför sommarsäsongen

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 15.30
Foto: Kallestad Gorm/Scanpix

Picknick kommer ursprungligen från 1600-talets Frankrike och franska ordet Pique-Nicue. Direkt översatt plocka med sig något av mindre betydelse. Alltså ursprungligen en enklare måltid att äta i det fria. Köksmästaren Per Wahlgren ger oss goda och enkla picknickrecept inför sommaren.

Det finns givetvis ett otal recept på vad man kan ta med sig. Det enklaste är att gå till en butik och köpa potatissallad och en grillad kyckling och rafsa med sig någon dricka, ost och en baguette. Men planerar man lite i tid så blir det oftast lite mer genuint.


Rabarberdricka

Du behöver:

1 kg rabarber
1,5 liter vatten
4 dl strösocker
En citron
1 st vaniljstång

Gör så här:

- Skär rabarbern i små bitar och lägg i en kastrull. Koka vattnet och häll det över rabarbern. Rör inte om. Häll i socker, skivad citron och den uppsprättade vaniljstången. Låt stå kallt med lock över i 24 timmar.
- Sila av genom finmaskig sil. Gör ett uppkok på hög värme i 5 minuter och skumma av om det behövs.
- Låt svalna i kyla och häll upp på flaskor.
- Späd runt 1+3 eller efter smak. Redo att njutas.
- Vill man, kan man göra det som en lite festligare drink, späd då med lite mousserande vin, jordgubbcider eller mineralvatten istället för vatten.


Pastasallad

4 port.

Ett paket Penne Regate pasta (eller annan pasta du tycker om)
400 g laxfile
200 g räkor (kokta)
Pesto grön
1 liten påse pinjenötter
Några msk. olivolja extra virgin
1 st färsk fänkål
1 st citron i små klyftor
Smör till stekning

Så här gör du;

- Koka pastan. Spola i kallt vatten. Skär laxen i små centimeterkuber. Stek laxen i smör. Kyl av. Strimla färsk fänkål och förväll snabbt i vatten – spola av i durkslag. Rosta pinjenötter i torr teflonpanna.
- Nu är det klart för att allt skall blandas ihop, i en lämplig bunke med lock som skall med ut i naturen. Se till och transportera i kyla.
- När ni sitter ute och skall äta så finns det säkert Harsyra någonstans i närheten ( ser ut som fyrklöver, ljust grön och vita små blommor, om de blommar) som du kan plocka och garnera med. Ger en frisk syra och blir urtjusigt.


I stället för baguetten gör vi Anjoviskrinklor

Du behöver;

Smördegsplattor eller färdigkavlad (köp fryst på affären)
100 g färskost av philadelphiasort
½ dl riven ost av tex. Parmesan
2 msk hackad gräslök
½ liten burk anjovis ca. 125 gr
½ krm vitpeppar, finmalen
1 uppvispad äggula

Så här gör du.

- Börja med att värma upp ugnen till 200 grader.
- Rör ihop fyllningen; Färskosten, riven parmesanost, hackad gräslök, finhackad anjovis (utan spadet) och nymalen vitpeppar.
- Kavla ut smördegen lite grann (om du inte redan köpt färdigkavlad). Bred ut fyllningen på plattorna.
- Rulla ihop smördegen från två håll så det möts på mitten.
- Skär smördegsrullen i ca. ½ cm. tjocka kringel formade skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispade äggulan och grädda i ugnen i ca. 10-15 minuter, tills de fått en gyllengul yta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".