Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

Matcoachen Lina Strömvalls tips på nyttigt fredagsmys

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 13.21
Gör salta rödbetschips inför helgen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Nu är helgen snart här och vad hör helgen till om inte lite fredagsmys. P4 Västerbottens Matcoach Lina Strömvall ger oss två recept på nyttigare fredagsgodis. Vad sägs om salta rödbetschips och söt banankokoskola?


Rödbetschips

Ca 4 dl färdiga chips

250g rödbetor (gärna stora)
Örtsalt

- Skala och skiva rödbetorna tunt, gärna med osthyvel eller liknande. Lägg ut på 2 plåtar täckta med bakplåtspapper och salta.
- Ställ in båda plåtarna i ugnen på 100grader. Låt stå ca 15 min och öppna sedan luckan på glänt under kommande 30 min.
- Ta ut plåten då och då och lossa dem försiktigt med stekspade och håll koll så att de ej blir brända.
- Stäng sedan av ugnen, låt plåtarna stå kvar inne i ugnen och stäng luckan. Låt stå ca 1h innan de är färdiga att serveras.


Banankokoskolor med jordnötssmör

Ca 15 st

2 bananer
3 msk jordnötssmör
Kokosflingor

- Skiva bananerna i 1 cm skivor. Lägg på 1/2 tsk jordnötssmör på ena sidan av bananskivan och tryck ihop med en annan bananskiva.
- Rulla i kokosflingor och frys in i minst 1,5h.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".