Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skellefteå

Trä och jordmassor från Scharinsområdet dumpades i en grusgrop utanför Bureå

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 08.45
Trä och jord från Scharinsområdet dumpades i grusgrop
(1:31 min)
1 av 2
Trä och jordmassor från Scharinsområdet har tippats i en grusgrop utanför Bureå Foto : Skellefteå kommun
2 av 2
Hans Lindgren nöjd att grusgropen sanerats foto Magnus Bergner/ Sveriges Radio

Trä och grusmassor från det gamla industriområdet Scharins utanför Skellefteå har tippats i en nedlagd grusgrop utanför Bureå. Hans Lindgren brukar rasta sina hundar på en tallhed utanför Bureå och en dag i höstas, 2012, såg han en lastbil som tippade trä jord och stenmassor i en nedlagd grusgrop.

– Jag frågade en av chaufförerna var han tog det ifrån och han sa att han trodde att det kom från Örviken, säger Hans Lindgren.

Hans Lindgren tog kontakt med miljökontoret i Skellefteå som lovade att de skulle åka dit, men när vintern kom låg trä och jordmassorna fortfarande kvar och i våras tinade allt fram.

Hans Lindgren gjorde då egna efterforskningar och kom fram till att massorna kom från Scharinsområdet.
Det är ett starkt förorenat nedlagt industriområde i Ursviken som just nu håller på att saneras från bland annat dioxiner, kvicksilver och arsenik.
– Då blev man ju ännu mer orolig, säger Hans Lindgren.
Grusgropen där massorna tippades ligger i en lång grusås som stäcker sig förbi Skellefteå, och står i kontakt med grundvattentäkter.

Miljökontoret bekräftar nu att massorna kommer från Scarinsområdet. Enligt Henrik Nygren på miljökontoret så handlar det om så kallat friklassat material som skulle transporteras till värmeverket för att brännas. Men värmeverket tog inte emot massorna eftersom det innehöll för mycket sten och grus. Då valde entreprenören att köra lasten till en nedlagd grusgrop.
– Det är ju friklassat men det är ju inte lämpligt att lägga i en grusgrop , säger Henrik Nygren.
Vad händer nu?
Vi kommer att ställa krav på att fastighetsägaren plockar bort det och han har även medgett det. Han har även tagit kontakt med en entreprenör som kört dit det och det kommer att ordna sig ganska snart. Vi kommer också att göra en polisanmälan säger Henrik Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".