Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
umeå

Lägg inte ned DAUM, tycker Umeå sameförening

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 08.58
"Samlingarna måste vara tillgängliga"
(9:09 min)
DAUM måste få vara kvar i Umeå, menar Michael Lindblad, ordförande i Umeå sameförening. Foto: Helena Andersson, Sveriges Radio.

-- Lägg inte ned Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivets avdelning i Umeå.
Protesten kommer från Michael Lindblad, ordförande i Umeå sameförening, i ett öppet brev till generaldirektören för Institutet för språk och folkminnen, Ingrid Johansson Lind.
Lindblad menar att en nedläggning och flytt av arkiven är mer än en centralisering:
-- Det liknar närmast en sentida kolonisering av samiska folkminnen, språk och kulturella utryck.

Generaldirektören för Institutet för språk och folkminnen har föreslagit att verksamheten på två av fyra orter ska läggas ned för att minska de fasta kostnaderna.

Enligt Michael Lindblad skulle en sådan nedläggning innebära att Sveriges största samling av samiskt folkminne, med bland annat den unika Tirénska samlingen av hundratals inspelade samiska jojker och Erik Nilsson-Mankoks inspelningar av talad Umesamiska, inte längre skulle få ha sin fysiska hemvist i samiskt kärnområde. Lindblad befarar att relationen och samarbetet med Umeå universitet gällande forskning och undervisning med samiskt innehåll riskerar att utarmas. 
– Den samiska kulturen behöver stärkas, inte försvagas. Närhet till arkiv och folkminne är en förutsättning för revitaliseringen av den samiska kulturen och för den långsiktiga processen att göra upp med vårt koloniala arv Förslaget att lägga ner DAUM i Umeå går i rakt motsatt riktning, och är därmed inte acceptabelt, menar Lindblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".