Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård

Resistenta bakterier i sommarvården ställer krav på god hygien

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 04.12
Resistenta bakter ökar
(1:55 min)
1 av 2
Hygienläkare Anders Johansson med en akverell på tre ecolibakterier. Akvarellen har hans f.d. kollega Britt-Inger Eklund målat. Foto: Mikaela Pallin/SR.
2 av 2
En akverell på tre ecolibakterier, målade av Britt-Inger Eklund, forskningssjuksköterska. Foto: Mikaela Pallin/SR.

I sommar ställs det extra höga krav på att vårdpersonalen är noggrann med hygienrutinerna. När personalstyran bantas och vårdavdelningar slås ihop är nämligen risken större att resistenta bakterier sprids. Det menar hygienläkare Anders Johansson i Umeå.

På hygienläkare Anders Johanssons kontor på Norrlands universitetssjukhus hänger en akvarell på tre orangea ovaler med röda utskott.

– Här hägner en akvarell som föreställer tre stycken ecolibakterier. Den har jag fått av en medarbetare, en forskningsjuksköterska, som gick i pension ganska nyligen. Det är en avmåling av en mikroskopibild, med lite konstnärlig frihet. Jag tycker att den är vacker, berättar han.

Och just ecoli är en av bakterierna som kan bli resistent mot antibiotika. Förekomsten av resistenta bakterier ökar i hela världen. I Västerbotten är tarmbakterien ESBL, där ecoli ingår, vanligast. Och förra året ökade förekomsten med 25 procent.

– Det vi ska se till är att de där bakterierna inte ska spridas i sjukvården sen. Det ställer mycket högre krav på oss än det gjort förr, säger han.

Goda hygienrutiner hos vårdpersonalen är det viktigaste sättet för att förhindra spridning. Och under sommaren, när bemanningen är låg och avdelningar slås ihop, blir pressen på personalen extra stor.

– Det är större risk att det blir spridning av resistenta bakterier om man har dålig bemanning i sjukvården än om man har god bemanning. Det ställer ännu högre krav på den personal som jobbar under den perioden, för att det blir ännu svårare att hinna med att göra hygienrutinerna till punkt och pricka, att alltid göra rätt.

Allra bäst skulle det vara om alla patienter vårdas i enkelrum och med särskilt avdelad personal.

– Men det blir ju en ekonomisk fråga i slutänden. Hur mycket enkelrum har vi råd med och hur mycket personal finns det pengar till i sjukvårdssystemet. De faktorerna är viktiga, men allra viktigast är vad personalen gör. Eller om man förenklar det hela; mycket personal som gör fel är farligare, än mindre personal där alla gör rätt vad gäller hygienrutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".