Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbete & Hälsa

Nobben till FK:s plan på utökat försök med arbetsförmågeutredning

Publicerat lördag 15 juni 2013 kl 09.15
Socialförsäkringsutskottet läxar upp Försäkringskassan
(1:41 min)
Försäkringskassan presenterar Aktivitetsförmågeutredningen.

Försäkringskassans planer på att införa sin nya arbetsförmågeutredning i Västerbottens läns landsting och sju till får nej av riksdagen. Ett enigt socialförsäkringsutskott beslutade i tisdags att försöksverksamheten på några orter först måste utvärderas. Beslutet glädjer Kjell Rautio välfärdsutecklare på LO som varit sakkunnig åt utskottet och är kritisk till metoden.

– Det är orimligt på många sätt och det är väldigt fyrkantig arbetsförmågebedömning.

– Politikerna har lyssnat på den kritik som finns ifrån fackföreningsrörelse, handikapprörelsen och många ledande forskare som sysslar med socialrätt, till exempel Ruth Mannelqvist på Umeå Universitet, många har varit väldigt kritiska till det här verktyget, säger Kjell Rautio som är välfärdsutecklare på LO och varit sakkunnig åt riksdagens socialförsäkringsutskott.

Försäkringskassans nya metod att räkna ut vilken arbetsförmåga en sjukskriven har är otroligt fyrkant och har inget med verkligheten att göra, anser han.

– Man kan säga att det är en teoretisk individ som kommer att prövas mot en teoretisk arbetsmarknad, alltså det är orimligt på många sätt och det är en väldigt fyrkantig arbetsförmågebedömning.

LO vill att sjukförsäkringen ska utgå från att vi alla är olika som individer och därför måste det göras individuella bedömingar av var och ens förmåga att kunna återgå till ett arbete och framförallt måste fokus flyttas från den sjukskrivne säger Kjell Rautio.

– Det är individen som ska springa med papper mellan Försäkringskassan och arbetsgivaren och så vidare. Medan arbetsgivarna har ett väldigt litet ansvar att rehabilitera och anpassa arbetet så att man kan komma tillbaka efter en långtidssjukskrivning. Så där vill vi styra om systemet och sätta tryck på dem som verkligen kan leverera rehabilitering.

LO håller på att ta fram ett förslag till hur sjukförsäkringen skulle kunna bli bättre och den ska presenteras i samband med Almedalsveckan på Gotland:

– Det är ett realistiskt förslag där vi säger att så här skulle man kunna bygga upp sjukförsäkringen istället. Istället för det här hårda och väldigt krångliga reglerna så kan man förenkla systemet och göra det betydligt mer rimligt och mänskligt, säger Kjell Rautio på LO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".